Welkom in Megapolis

Dit is de titel van het onlangs verschenen boek van de Nederlandse filosoof Jan Hendrik Bakker. Het is een uitgebreid essay over de moderne stad.

Ik noem het een uitgebreid essay omdat het boek een aantal raakvlakken van de stad behandeld, zonder daarbij diepgang te kennen. Eigenlijk is het een behandeling van een groot aantal bronnen, en nieuwe informatie die hij zelf heeft bedacht kom je zelden tegen. De raakvlakken met de stad die het boek behandeld worden zijn onder andere: literatuur, filosofie, theologie, het landschap en de inwoners.

Het is jammer dat de auteur niet meer zijn eigen gedachten op de voorgrond zet, want die zijn bijzonder interessant. Zoals bijvoorbeeld deze passage, waar hij pleit voor het vermengen van werken en wonen, als hij een studie van Jane Jacobs uitlegt:

In de eerste plaats moet een wijk verschillende functies hebben, er moet gewoond worden, maar ook gewerkt en gecreëerd. Dat zorgt voor een continue levendigheid op straat, wat het voor de middenstanders weer aantrekkelijk maakt om een winkel te openen.

Af en toe kom je waardevolle stukjes tegen, zoals deze:

Wat is eigenlijk een ‘stad’? Als het waar is dat God hemel en aarde schiep maar de mens de stad bouwde, ligt daarin besloten dat de stad de tegenhanger van de natuur is. Dat wil niet zeggen dat de stad de logische negatie is van de natuur, maar ze heeft zich als het ware eruit losgemaakt en verzelfstandigd.

Zoals eerder genoemd bevat het boek een groot aantal bronnen. Het is goed te zien als een basis studie naar de filosofie van de stad. Als u geïnteresseerd bent in het fenomeen ‘de stad’, dan is dit een goed boek om mee te beginnen.

Concluderend kan ik zeggen dat het boek de 19,90 niet waard is. In paperbackformaat, 280 pagina’s dun en met weinig diepgang was het beter geweest als dit boek goedkoper was geweest. Toch heeft het boek me met een positief gevoel achtergelaten. Ik kijk nu met meer waardering naar de ruimte om me heen, en weet me gebonden aan de plek waar ik opgroeide. Als u op zoek bent naar zingeving in de stad, dan is het wel aan te raden om dit boek te lezen.

Een uitgebreide recensie van de Volkskrant vind u hier.

NRC handelsblad heeft een podcast uitzending met de auteur.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur, boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *