15 tips voor een goede presentatie

Het geven van een presentatie of speech is voor veel mensen een spannende bezigheid. Deze tips helpen jou een succesvolle presentatie te geven.

 1. Oefen van tevoren. Hoe basaal het ook mag klinken, veel mensen denken dat ze een goede presentatie kunnen houden zonder eerst te oefenen. Voor een belangrijke speech is 3 keer oefenen een goede richtlijn. Geef je een presentatie aan een kleiner aantal personen die je beter kent dan kun je volstaan met 1 of 2 keer oefenen.
 2. Maak oogcontact met de mensen in het publiek. Over de mensen heen kijken is alleen toegestaan als je erg zenuwachtig bent.
 3. Maak zo min mogelijk gebruik van Powerpoint, en als je het al doet, plaats dan alleen een plaatje, enkel woord of grafiek op de sheet. Luisteraars kunnen maar op één ding tegelijk letten, dus zal de Powerpoint presentatie vaak alleen maar afleiden in plaats van versterken.
 4. Vertel een verhaal. Mensen houden van verhalen en snappen een idee veel sneller als het in verhaalvorm wordt uitgelegd.
 5. Mensen vormen een oordeel over jouw presentatie in de eerste 30 seconden. Zorg ervoor dat je die niet verknalt.
 6. Gebruik humor om je presentatie levendig te houden.
 7. “Wat heb ik eraan?” is de vraag die het publiek zich stelt. Begin je presentatie met het beantwoorden van deze vraag.
 8. Een duidelijke structuur. Het is belangrijk dat jouw presentatie in een logische volgorde is opgebouwd, anders kan het publiek jouw gedachten niet volgen.
 9. Hou het kort. Het publiek geeft jouw het voorrecht om iets te vertellen. Stel het getoonde vertrouwen in niet teleur en vertel alleen wat de luisteraars willen weten.
 10. Geef het publiek iets te doen. Men wil dolgraag meedenken, maar daar moet jij ze wel de mogelijkheid voor geven. Maak van de presentatie geen monoloog maar een dialoog. Een presentatie is vele malen meer succesvol en memorabel als het publiek actief meedenkt.
 11. Beweeg. Blijf niet achter het spreekgestoelte staan maar verplaats je over het podium. Beweeg dichter naar het publiek toe als je een belangrijk punt maakt. Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen.
 12. Gebruik je stem zoals hij bedoeld is, en spreek dus niet monotoon. Zorg voor voldoende variatie in je stem en voorkom daarmee dat de mensen in slaap vallen.
 13. Mensen onthouden het laatste wat er gezegd is. Zorg er dus voor dat je afsluit met het vertellen van jouw kernboodschap.
 14. Luister naar het publiek door te kijken hoe men reageert op jouw woorden. Stuur bij als dat nodig is.
 15. Om zenuwen te voorkomen kun je de volgende dingen doen: Weet zoveel mogelijk over het onderwerp, oefen de presentatie zo vaak mogelijk, schrijf de presentatie volledig uit, en zorg ervoor dat je goed en rustig adem haalt.

Wil je meer weten over presenteren dan kun je Give your speech, change the World van Nick Morgan en Presentation Zen van Garr Reynolds lezen.

Wat zijn jouw tips voor een goede presentatie?

Afbeelding door jmtimages.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

9 reacties op “15 tips voor een goede presentatie

 1. Als je een blaadje gebruikt: print het dan groot uit. Ik zie te vaak mensen stuntelen met blaadjes met arial 10 erop… En print uiteraard niet je letterlijke tekst, maar steekwoorden.

  De allerbelangrijkste tip is echter: oefening! Dus niet zo zeer je presentatie 100x doorlopen, maar 100x een verschillende presentatie doen. Leren van je fouten etc. Je kunt alles nog zo goed voorbereiden en je aan alle regeltjes houden – als je doodzenuwachtig bent en dat (helaas) uitstraalt, moet je het gewoon vaak doen en dan komt het vanzelf wel goed.

  Overigens vind ik het jammer dat wij op de uni nog persé een powerpoint moeten maken :(. Ik kan het wel, maar je merkt inderdaad dat het niet altijd even goed overkomt.

  Ik heb ook een paar posts geschreven over presenteren (eigenlijk voor de middelbare school, maar op de uni werkt het ook prima): Twee regels bij het presenteren en een manier om presentaties goed voor te bereiden.

 2. Ik citeer even een tweetal leerpunten van je blog: “Proper Planning Prevents Piss-Poor Performance” en “Dit levert gegaranderd goede cijfers op… Tot nu toe heb ik gemiddeld 8′en gehaald voor presentaties. Misschien presenteer ik niet eens zo heel goed, maar het gaat ook om het zelfvertrouwen dat je erin hebt. Als je goed bent voorbereid, heb je minder stress om je voorbereiding en komt je presentatie ook al een heel stuk beter over.”

 3. Twitter: Tips om een goede presentatie te geven | Nederlands vijfdes

  […] de website https://aureon.nl/opinie/15-tips-voor-een-goede-presentatie/ vind je een goed overzicht van wat je kan doen om je presentatie nog beter te maken. Lees gerust de […]

 4. Twitter: Presentatie taalvariatie | Nederlands 4de jaar

  […] de website https://aureon.nl/opinie/15-tips-voor-een-goede-presentatie/ vind je een goed overzicht van wat je kan doen om je presentatie nog beter te maken. Lees gerust de […]

 5. ruben bosjes schreef op :

  ik vond het heel fijn ik heb er echt wat mee gedaan dus als je hier komt op deze website dan moet je echt alles lezen want dan word je heel slim en dan kan je een 10 halen als je nog op school zit als je niet meer op school zit dàt je bijvoorbeeld president ben ofzo dan is het ook wel handig
  houdoe
  voor meer spanende teksten voeg me toe op instagram rubenbos1

 6. Ik ben er het helemaal mee eens dat het belangrijk is dat de presentatie in een logische volgorde is opgebouwd. Ik ben aan het organiseren van het congres, en ook ben ik een van de sprekers. Voor het congres moet ik nog een geluidsapparatuur huren, en dan is bijna alles klaar, maar ik heb de presentatie nog niet voorbereid! Ik hoop dat ik genoeg tijd heb om een goede en interessante presentatie voor te bereiden.

 7. Annie Kemkes schreef op :

  Ik heb zelf nog nooit een presentatie gegeven. Wil mijn eigen business starten. Dus heb zkr wat aan deze tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *