Een jaar Academie van Bouwkunst: mijn ervaringen

Academie van BouwkunstAls je van het HBO afkomt en je wilt architect worden, heb je de keuze uit twee opleidingen: TU of Academie van Bouwkunst.

Mijn keuze voor een masterstudie architectuur aan de Rotterdamse Academie bevalt tot nu toe erg goed.

Locatie

De Rotterdamse academie is gevestigd in het voormalige pand van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij in een afgelegen wijk die Heijplaat heet. Het ligt midden in de havens; op deze plek werden vroeger grote schepen gebouwd, waaronder de SS Rotterdam. Vanuit het gebouw kijk je op de Maas en zie je allerlei schepen voorbijvaren. Er zijn twee manieren om er te komen: tussen de containers door per fiets of auto, of met de veerboot die heen en weer pendelt tussen het centrum en Heijplaat.

Niet iedereen is blij met de afgelegen locatie; met het openbaar vervoer is het slecht bereikbaar. Zelf kan ik het half uurtje containers kijken op de fiets wel waarderen.

rdm campus

Vrijheid

Kenmerkend aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst is de vrijheid die je hebt in het kiezen van de vakken. Aan het begin van het jaar is er een ateliermarkt waarop je kunt kiezen welk atelier je het komende halfjaar gaat doen. Je kunt meestal uit zes architectuur- en twee stedenbouwateliers kiezen. Ook de vakken die je volgt kies je zelf; de enige voorwaarde die de academie stelt is dat je aan het eind van de studie het benodigde aantal studiepunten behaald hebt. Hoe je dat doet maak je zelf uit.

Deze keuzevrijheid zorgt ervoor dat de motivatie bij de studenten groot is. Je kiest tenslotte alleen de vakken die je leuk vind. ‘Maar hoe waarborg je dan de kwaliteit van de opleiding?’, zul je misschien denken. Leren studenten wel genoeg als ze alleen maar hun voorkeursvakken volgen? Dat heeft de academie ondervangen door één derde van de vakken verplicht te maken. Daarnaast wordt elk jaar ongeveer dezelfde serie vakken aangeboden, zodat je na drie jaar een breed inzicht hebt gekregen in werkveld van een architect of stedenbouwkundige.

Persoonlijk

Als we het HBO en de academie met elkaar vergelijken dan is het HBO de McDonalds en de Academie een vijf sterren restaurant. Op het HBO zoek je zelf maar uit hoe je bij de eindstreep komt, een persoonlijke benadering is ver te zoeken. Op de academie kent iedereen elkaar bij naam, met de koffiejuffrouw hou je gezellig een praatje en door het secretariaat wordt je snel en vakkundig geholpen. Loopt het even niet zo lekker met de studie, dan vraag je een gesprek aan. Jaarlijks zijn er een studiereis, een winter- en een summerschool waarin je intensief met je medestudenten optrekt. En last but not least wordt er elke vrijdag een lunchlezing gehouden waarin een architect zijn visie op het vakgebied geeft.

Ik denk dat er maar weinig zulke goede onderwijsinstellingen in Nederland zijn.

Werken en leren

Drie of vier dagen in de week werk je bij een architectenbureau, op donderdagavond en vrijdag wordt je op de academie verwacht. De combinatie van werken en leren is zwaar. Overdags stop je creativiteit en energie in je werk, ’s avonds studeer je op het ontwerp voor je atelier. Ontwerpen is niet iets wat je even doet, en het dan weer loslaat. Het zit in je hoofd, je onderbewuste is er op de achtergrond mee bezig.

Het is dan ook niet vreemd dat je sociale leven op een laag pitje komt te staan. Je leert er goed ‘nee’ zeggen. ‘Ga je vanavond mee naar De Doelen?’ ‘Nee, ik moet nog voor school werken’.

Ik ben me wel aan het bezinnen op de vraag ‘hoe kan ik efficiënter en sneller ontwerpen?’, want het is wel goed om af en toe wat rust te nemen. Twee maanden geleden werd de druk van werk, studie en een verhuizing mij te veel en besloot ik om te stoppen met het atelier waar ik mee bezig was. Ik ben blij dat dit mogelijk is, het moet tenslotte wel leuk blijven.

Door de combinatie van werken en leren zijn er veel studenten die uitlopen met hun studie. De nominale studieduur is vier jaar: drie jaar ateliers en vakken, en één jaar afstuderen. Gemiddeld doen studenten zes jaar over hun studie. Als je weet dat de opleiding per student maar voor vier jaar subsidie krijgt van de overheid zul je begrijpen dat dit niet erg rendabel is. Men gaat dan ook proberen om dit gemiddelde omlaag te brengen.

Conclusie

Kortom, ben je aan het nadenken over een vervolgstudie in de architectuur dan kan ik de Academie van Bouwkunst zeker aanraden. Hecht je wat meer waarde aan rust en je sociale leven dan is de TU misschien een betere optie.

Zelf koos ik voor de Academie omdat ik geen zin meer had in tentamens, wiskunde, en andere bijzaken. Daavan had ik op het HBO al genoeg gehad. Op de Academie krijg je volop de kans om te ontwerpen, en daar ben ik blij mee.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

11 reacties op “Een jaar Academie van Bouwkunst: mijn ervaringen

 1. Mark schreef op :

  Beste Frank,

  Ik ben me momenteel aan het orienteren op mijn mogelijkheden in de master, volgend op mijn bachelor bouwkunde aan de TU\e. Hoeveel jaar studiefinanciering krijg je aan de Academie en verdien jij genoeg met die 3/4 dagen werken om rond te komen?

  Groetjes Mark

 2. Beste Mark, op de academie krijg je geen studiefinanciering omdat het een deeltijd studie is. Omdat je werkt heb je geen studiefinanciering meer nodig.

  Rondkomen lukt makkelijk als je werk hebt, maar er zijn natuurlijk nogal wat mensen werkloos in deze tijd. Ik heb klasgenoten die als stagiaire – of zelfs voor niets – bij een architectenbureau gaan werken om aan de benodigde werkervaring te komen.

 3. Beste Frank,

  Ik ben benieuwd, ik heb gisteren een gesprek gehad bij de academie van de bouwkunst in Tilburg. Ik was blij verrast; Mooie school, klein en een leuke sfeer. Ik hoop toegelaten te worden (ondanks mijn niet geschikte vooropleiding) voor het studiejaar 2011/2012. Nu hoop ik van harte dat ik over 4 jaar jouw beweringen hierboven kan bevestigen!

  groeten Bas

 4. Beste Bas,

  Succes!

  In Rotterdam hebben ze overigens een voorbereidend jaar voor de mensen die niet de juiste vooropleiding hebben. Misschien hebben ze dat in Tilburg ook?

 5. willem schreef op :

  Beste…..,

  Word een academie niet gezien als een duale opleiding in plaats van een deeltijd opleiding? aangezien er een eis is voor een werkplek bij een architect of ander bouwkundig bedrijf. En dit laatste is niet het geval voor een deeltijd studie.

  Eigenlijk moet je het werken toch zien als een soort van stage.
  Het is namelijk onderdeel van de studie, je bent verplicht minimaal zoveel uur te werk ervaring op te doen.

  En voor duale opleidingen kun je studiefinanciering krijgen.
  Aangezien de meesten al een vooropleiding hebben gehad van 4 jaar HBO. Heb je nog 1 jaar recht op studiefinanciering voor je Master.

  ps frank, gelukkig is de academie in tilburg zeer goed te bereiken met het OV en of de fiets..

  • Beste Willem, bedankt voor je reactie. Ik denk dat de academie dan inderdaad een duale opleiding is.

   Maar werken is niet echt een soort stage hoor… bij mij niet in ieder geval. Er wordt gewoon de volledige inzet van je gevraagd.

   Studiefinanciering krijg je niet als je werk hebt en daardoor meer verdient als de bijverdiengrens.

 6. Chris schreef op :

  Beste Frank,

  Ik ben op dit moment aan het kiezen of ik na mijn HBO Bouwkunde Architectuur, verder ga studeren op een academie van bouwkunst (tilburg) of technische universiteit (eindhoven). Omdat je al wat werkervaring hebt vroeg ik me af of je het verschil in technische kennis qua detailleren over het algemeen terug ziet op de werkvloer. Omdat men op de academie al werkervaring en praktijk kennis opdoet in plaats van de Tu waar men alleen theoretische kennis opdoet.

  Groeten Chris

 7. Ik heb niet het idee dat TU of Academie betere of slechtere architecten aflevert. Mensen die na het HBO de academie gaan doen beginnen meestal als bouwkundig tekenaar en worden dan via assistent ontwerper uiteindelijk architect. Door de HBO achtergrond hebben ze dus andere kennis als iemand die TU heeft gedaan.

  Technische kennis is handig, maar kan ook ballast zijn. Soms kun je door technische kennis los te laten in de conceptfase tot een veel beter ontwerp komen. Een bekend voorbeeld hiervan is de iPhone. Dat werd een vernieuwende telefoon omdat men in de ontwerpfase de ‘technische ballast’ van een batterij losliet.

  Dus ik zou je keuze van een opleiding niet laten afhangen van de plek waar je de beste technische kennis opdoet, maar waar je het beste leert een goede ontwerper te worden. Want dat is volgens mij de kerntaak van een architect.

  Als je op een TU studeert kun je er overigens ook voor kiezen om een stage te doen en zo werkervaring op te doen.

 8. Simone schreef op :

  Best…
  Ik heb me aangemeld voor de opleiding ruimtelijke ordening NHTV Breda. Over 3 jaar hoop ik dat ik ben afgestudeerd. Daarna wil ik de opleiding in Tilburg gaan volgen, Academie bouwkunst architectuur. Ik wil met mijn handne gaan werkenin ipv zitten luisteren en tentamens maken. Denk je dat dit een goede keuze is om mijn opleiding te volgen tot architect/.

 9. Beste Simone, ik weet niet of je met Ruimtelijke Ordening door kunt stromen naar de Architectuur master? Volgens mij is het dan logischer als je Stedenbouw gaat doen.

  De mensen die ik ken die de Academie van Bouwkunst zijn gaan doen hadden of een HBO bouwkunde, of een kunstacademie achtergrond.

 10. Harry schreef op :

  Beste Frank, ‘Hecht je wat meer waarde aan rust en je sociale leven dan is de TU misschien een betere optie’ is grote onzin. Een full time universitaire studie is niet bepaald een gemakkelijke weg.
  Zoals je zegt is niet één van de twee beter. Het filosofische en academische karakter van de TU Delft of Eindhoven spreek de één wat meer aan de ander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *