Alles is architectuur

Een vriend bracht mij onlangs op een bijzonder inzicht. “Een intelligent persoon is iemand die weet dat de werkelijkheid niet op één manier te definiëren is.”

De leraren op de middelbare school wisten het al. Had je natuurkunde, dan zei de leraar ‘alles is natuurkunde’. Vervolgens kwam je bij de geschiedenisleraar en die vertelde je ‘alles is geschiedenis’. Ze hebben allebei gelijk. Onze werkelijkheid zit dermate ingewikkeld in elkaar dat er op veel manieren naar te kijken is.

Mensen hebben de neiging tot specialiseren. In het beroep wat je uitoefent weet je heel veel van één onderwerp. Is het niet veel waardevoller om een brede blik te hebben? Ons bestaan op aarde is zoveel meer als jouw specialiteit.

Ik heb het idee dat vooral wetenschappers last hebben van dit fenomeen. Omdat je pas goed kunt worden op je vakgebied als je er erg veel van weet is het lastig om daarnaast veel van een ander vakgebied te weten te komen. Breed gespecialiseerd zijn is voor de menselijke hersenen niet mogelijk.

Alles is architectuur, maar architectuur is niet alles. Ik denk dat het een gemiste kans is als je je kennisgebied beperkt to één enkele specialiteit.

Door welke bril kijk jij naar de werkelijkheid?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Alles is architectuur

  1. Goed punt! Het enige nadeel is dus dat ons onderwijssysteem niet erg helpt om die ‘brede blik’ te vergaren. Zo moet je je na een paar jaar op de middelbare school al specialiseren in een profiel (waardoor ofwel de ‘cultuurvakken’ (talen, geschiedenis etc.) verdwijnen, ofwel de natuurwetenschappelijke vakken). Ook heb je weinig keuzevrijheid op de universiteit – er is geen ‘vrij’ minor/major systeem, we moeten een studie kiezen en het is heel lastig om daar naast andere vakken te volgen. Dan vind ik het toch beter geregeld in Amerika…
    Dus of het nu aan je hersenen ligt? Ik denk dat hersenen dat best aankunnen, maar het onderwijssysteem moet ook meehelpen.

    Dus ja, je hebt helemaal gelijk! Het is niet alleen jammer voor je vakgebied (een ander perspectief doet soms wonderen als er zich een ‘onoplosbaar probleem’ voordoet) maar ook gewoon voor jezelf, voor je algemene ontwikkeling. Zo vind ik het bijv. jammer dat ik totaal niets begrijp van de economie enz – maar vind ik het anderzijds ook wel bijzonder dat er zoveel mensen zijn die totaal geen weet hebben van alle mooie biologische processen die zich in je lichaam afspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *