Amerikaanse presidentsverkiezingen

Een verslag van de Nexus Masterclass

Sidney Blumenthal gaf dinsdag 9 september een masterclass in de aula van de Universiteit van Tilburg over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Blumenthal is de adviseur van Bill en Hillary Clinton en weet als geen ander hoe het machtsspel rond het witte huis gespeeld wordt. Iemand merkte pas op dat er binnen Nederland gepubliceerd wordt over deze verkiezingen als ware het de eigen binnenlandse verkiezingen. Sla een willekeurige krant open en je treft wel één of meerdere berichten aan over de meest recente ontwikkelingen in de V.S..

Nexus Masterclass - Sidney Blumenthal

Blumenthal begon zijn betoog met een korte geschiedenis van de Amerikaanse presidenten en hun verkiezing. Volgens hem leeft Amerika sinds 1968 in een Republikeinse era, en hij denkt dat dit tijdvak binnenkort afgesloten zal worden en het nu de beurt is aan de democraten om een tijdlang de macht te hebben.

De vader van de huidig regerende president, George H. W. Bush wou van de Republikeinse Partij een centrum-rechtse partij maken; hier waren de rechtse conservatieven binnen de partij het niet mee eens.  In 1992 werd hij verslagen door Bill Clinton, de eerste democraat die na zijn eerste ambtstermijn van vier jaar herkozen werd als president. George W. Bush wou niet dezelfde fout maken als zijn vader. Hij wou zijn vader overtreffen als president, en had geen behoefte aan vijanden aan de rechterkant van het politieke spectrum. Bush zorgde er daarom voor dat de partij radicaler werd, en wou meer gezag dan een president op basis van de constitutie gegeven is.

De huidige kandidaat van de Republikeinen is John McCain. Opvallend feit is dat McCain de enige kandidaat is waarmee deze partij een kans maakt om te winnen na 8 jaar Bush. McCain de maverick rijst op vanuit de puinhopen van zijn eigen partij.

Het is 2008 en beide partijen roepen dat ze verandering willen brengen in Washington. Na de democratische conventie dachten de democraten dat ze de presidentsverkiezingen in hun zak hadden. Toen verbaasde McCain vriend en vijand door Sarah Palin als Vice President te kiezen. In Amerika is het leven van de familie van Palin een soap, en daar houden de mensen van. Haar man heeft zichzelf al als ‘first guy’ benoemd, ze heeft een ongewenst zwangere dochter, ze heeft gezegd dat de inval in Irak een opdracht van God was, is tegen abortie (met een geweer in de hand) en momenteel is er een controverse rond de declaraties die ze ingediend heeft. Op het moment van schrijven staat McCain voor in de peilingen, en hebben we nog 50 dagen te gaan.

Nadat Blumenthal kort uiteen had gezet hoe de stand van zaken omtrent de presidentsverkiezingen was, mocht de mensen uit de zaal vragen stellen. De verkiezingen worden aandachtig gevolgd door het Nederlandse volk; uit de zaal kwamen dan ook een aantal goed doordachte vragen. Er werd een groot aantal facetten van de verkiezingen besproken, en ik zal hier enkele voor u  eruit lichten.

Wat zijnde sterke punten van de kandidaten? Als Barack Obama de presidentsverkiezingen wil winnen zal hij de nadruk moeten leggen op zijn economisch beleid, aldus Rosenthal. Dat is een terrein waarop hij sterker is al McCain. De belangrijkste ‘swing states’ hebben bijna allemaal grote economische belangen. Als er daarentegen in de internationale situatie iets veranderd zal McCain daar voordeel uit behalen, omdat hij daar goed op kan inhaken dankzij zijn schat aan ervaring. Ook op het gebied van nationale veiligheid heeft McCain betere kaarten.

Draait de presidentsverkiezing niet teveel om karakters en te weinig om de inhoud? Een meisje merkte terecht op dat er veel wordt gesproken, maar bar weinig concrete toezeggingen gedaan. Je kunt naar een rede van Barack of John luisteren, het enige wat je hoort is dat ze verandering willen.
Tactisch gezien was het niet handig dat de Democraten twee sterke kandidaten hadden. Een ‘decoy candidate’ in combinatie met een sterke kandidaat is handiger om de eenheid binnen de partij te bewaren.

Wat is het nut van het vice-presidentschap? Dat verschilt per president. Bush is niet zo’n sterke leider, en zit niet zelf achter de informatie aan zoals Clinton dat wel deed. Hierdoor krijgt hij alleen informatie te zien die hij door anderen voorgeschoteld krijgt. Dick Cheney, de huidige vice president, is de machtigste ooit, want hij controleert de informatiestromen die naar de president gaan. Omdat hij al zolang in de politiek meegaat, en ook minister van defensie is geweest, zou je hem kunnen zien als ‘the power behind the throne’.

Wie wint de verkiezingen? Onmogelijk om daar nu al een gok naar te wagen. De kandidaten zijn aan elkaar gewaagd en er zijn nog zeer veel externe factoren die het kiesgedrag kunnen beïnvloeden. Wel is het vrij zeker dat in het congres straks de Democraten zullen overheersen. Hoe gaat McCain daarmee om? Het is een omgekeerde situatie t.o.v. 1992, toen Clinton als Democraat aan de macht kwam en de meerderheid in het congres uit Republikeinen bestond. En hoe gaat Obama daarmee om? Zal hij de hijgende adem van het congres in zijn nek voelen en bekritiseerd worden vanuit zijn eigen partij?

Hoe zit het met het immigratiebeleid, kan dat de verkiezingsuitslag bepalen? Nee, de kandidaten denken hier beiden hetzelfde over. Zelfs de huidige president heeft in tegenstelling tot de rest van zijn partij een progressief immigratiebeleid.

Een religieus gefrustreerde mevrouw vroeg zich af hoe het zat met de scheiding tussen kerk en staat, zou McCain winnen met zijn rechtse rakker vrouw Palin. Blumenthal gaf aan dat McCain wel zegt dat hij gelovig is, maar verder er niets aan doet. Hij is al geen tijden in een kerk gezien. Verschilpuntje tussen Bush en McCain is dat de eerste stamcelonderzoek heeft verboden (op religieuze gronden) en de laatste het wil toestaan.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Amerikaanse presidentsverkiezingen

  1. Soepvork schreef op :

    Leuk verslag! Kort en helder. Zelf denk ik dat McCain zal winnen. Hij is conservatiever en stabieler. Het Westen wil natuurlijk Obama, maar dat zal wel niet gebeuren. Het is al een historische gebeurtenis dat hij officieel kandidaat is geworden voor de Democraten.
    McCain heeft met zijn keuze voor Palin een slimme zit gedaan. Een jonge conservatieve vrouw!
    Grappig om te lezen trouwens dat McCain zelf wel ethische gezien zwaar conservatief is maar zelf niks doet aan kerkgang. Hoe doen ze dat daar toch in de VS?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *