Een architect is geen specialist

Staand aan het begin van mijn carrière als architect verwonder ik mij wel eens over de grote hoeveelheid kennis die een architect moet bezitten.

Neem bijvoorbeeld de toepassing van materiaal. Er zijn ontzettend veel verschillende materialen. Deze materialen zijn op hun beurt op veel verschillende manieren toe te passen en te monteren. Dat monteren moet goed gebeuren, een gebouw moet wind en water dicht zijn, een aangenaam binnen klimaat bieden, goede akoestische eigenschappen hebben, voldoende verlicht zijn, etc. Kortom, een architect heeft zeer veel factoren mee te nemen in zijn ontwerp. Goede materiaaltoepassing is al een kunst op zich.

Oefening baart kunst

Voordat je ergens echt goed in kunt zijn, moet je minimaal 10 000 uur geoefend hebben. Dat stelt Malcom Gladwell in zijn nieuwste boek, Outliers. In dat boek beschrijft hij met welke middelen mensen succesvol zijn geworden. Talent blijkt er weinig mee te maken te hebben, duizenden uren oefenen is veel belangrijker.

Een architect is een generalist. Dat is het tegenovergestelde van een specialist. Een specialist weet heel veel over één onderwerp, en een generalist weet van alles iets. Omdat architecten erg veel kennis moeten hebben over allerlei onderwerpen is hij of zij een aantal jaar bezig met het aanleren van die kennis. Daarna kan er pas begonnen worden met oefenen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat architecten pas op latere leeftijd succesvol worden. Ben je jonger dan 40, dan ben je een jonge architect.

Waar heb jij 10 000 uur in geoefend?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Een architect is geen specialist

 1. Ad schreef op :

  Frank,
  Ik heb geoefend in het begrijpend wegleren van mijn kennis.
  Dat is een grote klus.
  Ben jarenlang studentenbegeleider geweest en tussentijds en daarna system manager.

  Ad

 2. Volgens mij nog nergens in. 10 000 uur is 416 dagen en een beetje… Misschien lezen – ik lees behoorlijk veel – en op de tweede plaats komt zeker forummen (zo rond de 100 ‘dagen’) — maar niets waar je voor moet oefenen (muziek maken, schrijven) doe ik al zo lang.

  Maar ik hoop dat die meneer ook beschreef dat oefenen niet alleen kwantiteit is, maar ook kwaliteit? Ik oefen nog maar 2 maanden (ongeveer 20 min per dag) op de tin whistle en kan nu al heel behoorlijk fluiten – het is uiteraard verre van perfect, maar het laat wel zien dat je met een minimale tijdsinvestering van maximale kwaliteit toch al iets kan bereiken in een korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *