Architectuur in de kredietcrisis

Deze week geen architectuurnieuws in beeld omdat ik momenteel in Berlijn ben. Wel iets anders om over na te denken: de recessie.

In de media worden we om de oren geslagen met de crisis. Hét grote onderwerp waar iedereen het al een half jaar over heeft. Toch valt het voor het merendeel van de Nederlanders wel mee. Iedereen die zijn baan heeft behouden leest erover in de krant, maar heeft er verder weinig mee van doen. Het leven gaat door.

Omdat het geld bij de projectontwikkelaars op is heeft de bouwwereld wel last van de crisis. Op het moment van schrijven staan er op funda 192 511 woningen te koop. Als dat aantal niet daalt is het voor projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen ook niet interessant om nieuwe woningen te gaan bouwen. Die woningen moeten tenslotte wel verkocht worden.

Onderzoek naar de gevolgen van de kedietcrisis

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de invloed van de kredietcrisis op de Nederlandse architectuursector. De resultaten zijn niet positief, een overzicht:

 • 80% van de architectenbureaus ervaart begin april 2009 in enige tot zeer sterke mate de gevolgen van de economische crisis.
 • Bij 75% van de architectenbureaus is het aantal opdrachten verminderd. Redenen zijn financiële problemen bij de opdrachtgevers en weinig vertrouwen in de economie.
 • De woningbouw wordt het sterkst getroffen door de crisis, op de voet gevolgd door de kantorenmarkt.
 • Architectenbureaus zijn goed voor hun medewerkers. Deze worden zo min mogelijk ontslagen, ook al dalen de inkomsten drastisch.
 • Per architectenbureau worden 1-3 medewerkers ontslagen.
 • 17% van de architectenbureaus achten de kans aanwezig dat ze ophouden te bestaan.

Meer resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het rapport. Het einde is nog niet in zicht en ik ben dan ook benieuwd hoe gehavend de Nederlandse architectuursector uit de strijd zal komen. Weet jij er een oplossing voor? Jeroen van Schooten, voorzitter van de BNA leek het een goed plan als de overheid veel betaalde prijsvragen zou uitschrijven. Dan kunnen de architecten daar hun tijd mee vullen totdat de economie weer is aangetrokken. Heb jij een beter idee?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Architectuur in de kredietcrisis

 1. Ad schreef op :

  Berlijn, mooi !
  Ik was daar toen de muur er nog stond.
  In West en met een dagvisum in Oost.
  Mooie stad, met toen grote contrasten.

  Fijn verblijf Frank.

  Ad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *