Arkey 3D

Als je je nek uitsteekt boven het maaiveld, wordt er geschoten. Meestal is dat leerzaam.

Momenteel ben ik aan het afstuderen op 3D ontwerp, en daar heb ik op dit weblog een aantal artikelen over geschreven. Eén daarvan ging over het verschil tussen Arkey en Autocad, en welke van de twee ik het best geschikt vind als tekenprogramma i.c.m. de huidige 3D ontwikkelingen.

Autocad kwam daar voor mij uit. In het artikel beweer ik dat er met Arkey (net als Autocad) niet goed 3D valt te tekenen. Dat deed ik omdat ik nog nooit een voorbeeld van een fatsoenlijk gebouw had gezien wat met Arkey in 3D was uitgetekend. Klaas Jan haakte daar op in en toonde aan dat er met Arkey even goede 3D tekeningen gemaakt kunnen worden als met, in dit geval, Revit. Daarbij negerend dat dit qua software appels met peren vergelijken is; het 3D model ziet er hetzelfde uit.

De massa heeft altijd gelijk. De kans dat één weblogger meer weet als zijn lezers is nihil. Op af en toe een onzinnige opmerking na hebben de mensen die reageren op een weblog meestal gelijk. Rob merkte op dat ik onvoldoende geïnformeerd ben, en misschien is dat in het geval van Arkey ook zo.

Ik denk niet dat dit aan mijzelf te wijten is. Op internet is namelijk zeer weinig te vinden over Arkey. Jezelf het programma aanleren middels een tutorial is niet mogelijk, en een gratis proefversie downloaden kan ook niet. Ik stel voor dat ze bij Arkey Sytems een PR manager aanstellen die het programma meer bekendheid mag gaan geven.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

14 reacties op “Arkey 3D

 1. Geert schreef op :

  Er is wel degelijk een gratis versie van arkey verkrijgbaar! Maar alleen voor studenten die hier vakgericht mee bezig zijn (dat geldt wellicht ook voor jou). Dit staat er op de arkey site te lezen:

  Om het werken met Arkey ook voor studenten mogelijk te maken, heeft Arkey Systems bv de Arkey-studentenlicentie. Deze licentie is verkrijgbaar voor studenten die een vakgerichte (voltijd) MBO/HBO/WO opleiding volgen en ingeschreven staan bij een erkende onderwijsinstelling. De licentie omvat de volledige productieversie met hardware-lock… Als student ontvangt u geheel GRATIS een licentie van Arkey in bruikleen tijdens de studie.

 2. Beste Geert, bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk, er is een gratis proef licentie beschikbaar, maar het aanvragen daarvan is redelijk omslachtig. In mijn artikel geef ik alleen aan dat het niet te downloaden zijn via internet, dat zou voor veel mensen veel makkelijker zijn.

  Zelf heb ik via De Twee Snoeken ook een studenten licentie van Arkey/ASD. De aanvraagprocedure daarvoor is vrij uitgebreid, er moeten allerlei handtekeningen worden gezet om te verzekeren dat je geen misbruik van de licentie maakt.

  Autodesk heeft het in mijn ogen beter begrepen, die stellen al hun software gratis ter download beschikbaar op http://students.autodesk.com . De bedrijven die er commercieel gebruik van maken kopen toch wel een licentie, en voor studenten is het downloaden van software zonder andere poespas heel handig.

 3. abocad schreef op :

  Frank schreef: “Rob merkte op dat ik onvoldoende geïnformeerd ben, en misschien is dat in het geval van Arkey ook zo. Ik denk niet dat dit aan mijzelf te wijten is.”

  @Frank: Sorry hoor Frank, maar na vandaag weet ik wel beter. Je loopt stage bij KdV in Eindhoven. Zij werken daar met Arkey-ASD en kregen vandaag een cursus 3D modelleren in Arkey-ASD. In de cursus van vandaag werd notabene uitgelegd hoe bovenstaande toren snel te tekenen is in Arkey-ASD. Tevens is uitgelegd hoe je volledig BIM kunt tekenen in Arkey-ASD. Jij was geheel gratis voor deze cursus uitgenodigd, maar vond zelf dat het niet nodig was om daarbij te zijn. Bij navraag bleek het ook niet zo zijn dat er werkzaamheden waren waardoor jij geen mogelijkheden had om de sessie bij te wonen.

  Ach ja, Frank, wat viel jij vandaag door de mand zeg. Het zou je sieren als je een mening hebt die te geven op een objectieve basis en een degelijk onderzoek. Van een onderzoek is nauwelijks sprake, in ieder geval zeer beperkt en oppervlakkig en objectief is het al helemaal niet.

  Groet,
  Klaas-Jan

 4. Beste Klaas Jan,

  Wat vreemd dat je zo venijnig reageert, dat had ik niet van jou verwacht. Het kan inderdaad zo zijn dat ik totaal niet objectief ben, dat moet ik dan misschien nog leren. Ik studeer bouwkunde, en geen journalistiek waar uitgebreid wordt uitgelegd dat je hoor en wederhoor moet toepassen.

  Ik was vandaag niet bij de cursus omdat het voor het onderzoek niets meer zou uitmaken. Vanmiddag moest ik namelijk mijn afstudeerverslag op school inleveren (en zou ik dus sowieso de helft van die cursus missen).

 5. rob schreef op :

  @Frank, dit moet je leren? Volgens mij zijn er in 2 draadjes op jouw site genoeg aanwijzingen gegeven om je beter te informeren over de status van Arkey en Adomi. Hier heb je niets mee gedaan maar je profileert jezelf wel als een kenner op het gebied van 3D ontwerp. Dit nav je afstudeeronderzoek naar 3D ontwerp. Ben wel benieuwd naar je uiteindelijke rapportage trouwens. Mogen we daar eens naar kijken?

  groetend, rob

  • Geert D. schreef op :

   Ik vind het erg Rob dat je zo reageert op iemand die initiatief neemt. Als je iets uit te vechten hebt doe dit privé.
   Ik vind dit onfatsoenlijk, en jullie kennen elkaar dan nog.
   Groetjes Geert

 6. Beste Rob, dat is prima. Ik zet het binnenkort op mijn site, ik stuur je wel een mailtje als het zover is. Overigens is er in dat verslag weinig tot niets gewijzigd ten opzichte van de tekst die hier op de site staat.

 7. rob schreef op :

  @frank Jammer dat je niet hebt aangepast….

 8. Dat is een goede opmerking, daar heb ik niet meer aan gedacht. Voor de versie die op internet komt te staan pas ik het verhaal aan. (het blog artikel kan ik niet aanpassen, want dan slaan jullie opmerkingen nergens meer op)

 9. cadez schreef op :

  site van frank is erg mooi en mede daardoor lijkt ie objectief en informatief. Hoe meer je er echter op leest stikt het van foutieve, subjectieve en verdraaide informatie. Ook veel zinnige dingen en dat maakt het onderscheid zien voor een bezoeker lastig. Een simpel verzoek onze software (arc+) te vermelden reageert ie op met ‘ ik ken persoonlijk niemand die daar mee werkt’ , wel op het moment dat iemand je meld dat je bestaat geld dat al niet meer….toch?

 10. Beste Stefan van Cadez, blijkbaar was ik in antwoord op jouw mail destijds niet helemaal duidelijk. Ik schrijf op mijn website alleen over producten waar ik daadwerkelijk mee gewerkt heb, of via iemand anders ervaring mee heb.

  Ik heb nooit beoogd om een compleet beeld te geven van alle CAD of BIM software in Nederland.

  Anders kom je van de zomer een keer langs in Rotterdam om Arc + te laten zien. (heb het nu behoorlijk druk)

 11. Jan schreef op :

  @frank.. denk eens een beetje na voordat je wat doet

 12. @Frank: Zo te zien weet je nu waarom het zo moeilijk is een open discussie te voeren over de verschillende softwarepakketten… Zodra je niet voor iets ben, ben je ertegen en wordt men meteen persoonlijk en giftig.

  Leuke site, genuanceerde mening. En ach, van het gezeur hierboven zou ik me niet te veel aantrekken. Dit gaat altijd zo, op alle fora en discussies hierover.

 13. Beste Martijn, bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad veel van dit artikel geleerd, en heb mezelf voorgenomen om niets negatiefs meer op mijn weblog te plaatsen, daar krijg je alleen maar meer negativiteit van.

  Er vallen tenslotte nog zoveel leuke, positieve dingen te ontdekken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *