Arkey vs. Autocad

In de Nederlandse architectuurscene zijn er twee tekenprogramma’s die de dienst uit maken: Arkey en Autocad. Welke van de twee kun je als architectenbureau nu het beste aanschaffen?

De overeenkomsten

Arkey en Autocad zijn beiden bouwkundig beter te gebruiken met een bouwkundige bibliotheek. In zo’n bibliotheek staan duizenden bouwkundige elementen die je rechtstreeks in de tekening kunt plakken. Dit wordt ook wel een ‘applicatie’ genoemd. Voor Arkey is er de bouwkundige applicatie ASD, ontwikkeld door de Twee Snoeken uit Den Bosch. Autocad kent Alfa, Delta Pi en Architectural Desktop (van maker Autodesk zelf) als applicaties.

Beide programma’s zijn prima geschikt voor bouwkundig tekenwerk.

De verschillen

Elk zichzelf respecterend architectenbureau tekent met Autocad. De meeste kleine bureaus tekenen met Arkey. Dit is niet verwonderlijk, Arkey is ongeveer tweemaal zo goedkoop als Autocad. Een Arkey licentie voor één persoon inclusief de ASD bibliotheek kost ongeveer 3000 euro. Autocad met bibliotheek kost ongeveer 6000 euro. Dat is een behoorlijke smak geld voor een startend architectenbureau.

Arkey in combinatie met ASD bezit een uitgebreide bouwkundige bibliotheek die specifiek op de Nederlandse situatie is afgestemd. Het grote voordeel van Arkey tegenover Autocad vind ik de verwerking van de lagen, lijndikten en andere randvoorwaarden waar je je als bouwkundig tekenaar eigenlijk niet mee bezig wilt houden.

Ik zou willen stellen dat Arkey het best geschikt is voor kleine architectenbureaus die geen spectaculaire architectuur maken. Wil je met ingewikkelde vormen gaan werken, dan kom je toch snel uit bij Autocad. Autocad is namelijk beter geschikt om mee 3d te werken. In die zin dat het beter aansluit op de bestaande BIM 3D programma’s als Revit en ArchiCad.

De beste keus voor de toekomst

Ik denk dat iedereen het wel over eens is dat 3d de toekomst heeft. 2d tekeningen werken prima, maar het kan sneller en foutlozer met een 3d model waar je de 2d tekeningen uit haalt.

Arkey is een 2d teken programma met de mogelijkheid om het getekende in 3d weer te geven. Echt 3d modelleren is dit niet te noemen, en ingewikkelde gebouwvormen moet je er ook niet mee willen maken.

Voor Autocad geld hetzelfde, met het verschil dat het 3d onderdeel iets beter verzorgt is. Groot voordeel van Autocad is dat die standaard met het DWG bestandsformaat werkt. DWG bestanden zijn binnen de bouwwereld als standaard geaccepteerd waarmee je tekeningen uitwisselt. Dit is een nadeel voor Arkey, want elke keer dat je een tekening opstuurt moet je deze exporteren naar het juiste bestandsformaat.

Alle 3d programma’s kunnen uitstekend overweg met DWG bestanden. Autocad is als tekenprogramma met een goede 3d koppeling dus klaar voor de toekomst. Ik ben benieuwd hoe het conservatieve Arkey Systems denkt deze voorsprong van de concurrent weer in te gaan halen.

Conclusie

Als ik later een eigen architectenbureau begin kies ik voor Autocad. De investering is ongeveer twee maal zo hoog als Arkey, maar dat verdient zich terug. Met Autocad ontloop je alle bestandsformaat uitwisselingsproblemen. Met de tijd die je daarmee bespaart is de investering zo terugverdiend.

Toch hoop ik dat Arkey niet verdwijnt, want het is een prima tekenprogramma. Zeer plezierig en snel om mee te werken, maar er moet iets fundamenteel veranderen wil je er goed mee 3d kunnen werken. Daarnaast zal Autocad een monopolie op de markt hebben als Arkey verdwijnt. En dat is niet de bedoeling.

In navolging van dit artikel heb ik ook over Arkey 3d geschreven. Lees ook mijn andere artikelen over 3D ontwerpen.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

30 reacties op “Arkey vs. Autocad

 1. Net als je denkt dat Arkey niet meer gaat innoveren komen ze met iets nieuws: Adomi. Een 3d modeller die verdacht veel overenkomsten lijkt te hebben met Revit en ArchiCad. Ik ben benieuwd of ze de voorsprong die de andere programma’s hebben nog in kunnen halen.

 2. abocad schreef op :

  Op http://www.arknet2.nl/viewtopic.php?f=35&t=190 een plaatje van mij gemaakt met Arkey-ASD (rendering in art-lantis) in ongeveer 1,5 uur. Bouwkundige plannen opzetten met Arkey-ASD in team verband gaat ongelooflijk snel en het 3D model komt er automatisch uit als je maar een beetje oplet. Arkey 3D tekenen gaat juist bijzonder snel, maar dat is bij veel mensen schijnbaar nog niet altijd doorgedrongen. Over Revit en ArchiCad gesproken (@ Frank van Leersum), op de 2D technische weergave (datgene wat je op papier wilt hebben) heeft Arkey-ASD een enorme voorsprong.

 3. Beste Klaas Jan, Arkey lijkt inderdaad de schijn tegen zich te hebben want er zijn weinig mensen die hun ontwerp in Arkey 3D maken. Ik kan me niet voorstellen dat in Arkey een toren als deze (Revit render) te tekenen is.

  Arkey is inderdaad een heel goed 2D tekenpakket voor de technische weergave. Dat heeft als nadeel dat het in de ontwerpfase minder goed te gebruiken is. Dan werk je liever met een 3D model.

 4. paul schreef op :

  Frank heeft weinig voorstellingsvermogen

 5. abocad schreef op :

  Frank schreef: “Gefeliciteerd! Het is je gelukt, realistisch genoeg in mijn ogen.”

  Het opzetten van het Arkey model ( http://www.arknet2.nl/viewtopic.php?f=35&t=215 ) kostte me niet meer dan 4 uur. Voor een VO in 3D voldoende lijkt mij.

  Frank kon het zich niet voorstellen. Ik hoop te hebben aangetoond dat het in Arkey-ASD prima gaat en zelfs heel snel. Het model in Arkey is slecht een paar honderd kilobyte. Misschien moet je je CAD software onderzoek nog eens wat uitdiepen en je conclusies herzien Frank.

 6. Jep, ik geef toe dat er inderdaad goed 3D te tekenen valt met Arkey.

  Overigens vraag ik me af waarom Arkey er niet voor zorgt dat er cursusmateriaal of tutorials op internet beschikbaar is. Als mensen zichzelf Arkey aan kunnen leren gaan ook meer mensen het programma gebruiken.

  Eerder in deze conversatie zeg je “Arkey 3D tekenen gaat juist bijzonder snel, maar dat is bij veel mensen schijnbaar nog niet altijd doorgedrongen.” en blijkbaar heb je daar volledig gelijk in. Probleem is dat de softwaremakers er weinig aan doen om dit te veranderen.

  Stel je wilt een architectenbureau opzetten en je verdiept je in de aan te schaffen software. Als je Arkey niet kent is het heel lastig om het zelf aan te leren. Dan kun je wel een cursus gaan doen, maar die drempel is voor veel mensen te hoog. Bovendien moet je dan betalen voor iets wat bij alle andere software programma’s ook gratis te leren is. (ik ben in ieder geval naast Arkey nog geen programma tegengekomen wat niet met behulp van de beschikbare kennis zelf aan te leren is.

 7. Rob schreef op :

  Eens met @abocad, uitdiepen en uitzoeken !

  Voor Arkey is er natuurlijk óók vMV CAD! De grootste architectenbureaus van Nederland werken met Arkey icm vMV CAD. Zie http://www.vmv-cad.nl/ Dus onzin dat Arkey alleen zou voldoen voor kleine bureaus! Sommigen met meer dan 100 werkstations tegelijk! Zouden die geen spectaculaire architectuur maken?

  Enfin, jammer dat Frank onvoldoende geïnformeerd is en zich pretendeert een onafhankelijk stuk te schrijven maar dat niet doet (kan?) dat tendentieus is, onvolkomenheden bevat en rammelt.

 8. abocad schreef op :

  @ Frank, m.b.t. promotie van de mogelijkheden van Arkey door de softwaremakers, ben ik met je eens. Helaas is het zo dat er ook niet eenvoudig een trailversie van arkey is te downloaden en te installeren. Minste wat ik kan doen is het Arkey model zelf maar even op de site zetten zodat mensen ermee kunnen knutselen.
  Zie opnieuw:
  http://www.arknet2.nl/viewtopic.php?f=35&t=215&p=805#p805

 9. Beste Rob, ik pretendeerde niet onafhankelijk te zijn. Dit is een weblog, wat inhoudt dat de mening van de auteur wordt uitgedragen.

  Feit blijft dat 50% van de architectenbureaus in Nederland gebruik maakt van Autocad en 25% van Arkey (officiële cijfers van de BNA). Dat zal niet zonder reden zijn.

 10. abocad schreef op :

  Beste Frank, laat je niet misleiden door cijfers.
  Zo maar even een paar aandachtspunten:
  A : Een architectenbureau die werkt met Arkey neemt er vaak ook een enkele Autocad lt bij. Dit telt volgens de BNA dus voor beide kampen. Andersom gebeurt vrijwel niet omdat Arkey veel duurder bij aanschaf is en een onderhoudscontract vereist. Dit vertekend de cijfers.
  B : Ik heb zelf een architectenbureau maar ben geen BNA lid.
  C : Bouwkundig tekenbureau’s die het ontwerp van een BNA architect uitwerken en met Arkey werken zijn geen BNA architect en tellen niet mee in deze cijfers.
  D : Ter vergelijk, de meeste systemen draaien op Windows. Is dit daarmee het beste OS? Of kunnen we concluderen dat de marketing van Microsoft zwaarder en dominanter is? (Wie betaald de marketing?)
  E : De best verkochte auto is de VW kever. Dus ik moet ook een kever kopen?

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Politici zijn er goed in met het misbruiken van cijfers.

  Succes verder met je weblog. Ziet er interessant uit.

 11. martinus schreef op :

  Wat te denken van ArchiCAD of Vectorworks 2009 Frank?

  Toch niet de minst onefficiënte pakket om mee te werken..

 12. Met Vectorworks heb ik nooit gewerkt, ik ken wel een student die daar aardig enthousiast over is. Volgens mij wordt dat vooral gebruikt door mensen met een Mac.

  ArchiCAD is ook een heel aardig product, ik heb er twee jaar geleden een paar projecten voor school mee uitgewerkt. Destijds was het nog niet goed mogelijk om het bouwtechnisch goed uit te werken. Inmiddels heb ik ook aardig wat ervaring met Revit, een concurrent van ArchiCAD.

  Als ik er een keer tijd voor heb ben ik wel van plan om een keer met ArchiCAD te werken. Ben benieuwd welk BIM programma het best is, en welke er uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen. De markt is nu nog behoorlijk verdeeld, zoals je in het schema van de BNA in mijn afstudeerverslag kunt zien.

  Het grootste voordeel van ArchiCAD lijkt me dat het een stuk goedkoper is als Revit. Ik schrijf binnenkort een artikel over de prijs van Revit (7000 á 8000 euro p.p. als je alle bijkomende kosten meerekent). Dat vind ik veel te veel.

 13. kris schreef op :

  Ter info: Vectorworks is zowel voor PC als voor MAC. Libeskind gebruikt het, net zoals Zaha Hadid, om maar twee namen te noemen.

 14. aron van kranenburg schreef op :

  ik ben 13 maar ik vind het leuk om gewoon huizen te ontwerpen
  maar ik ken ben wel van plan arkey te gebruik
  (lijkt me lache)

 15. Archi tekenaar schreef op :

  Arkey moet zich niet gaan bezig houden met 3d tekenen. Daarin lopen ze jaren, zo niet decennia achter.

  Dit is ook niet erg want het is een prima programma om 2d tekeningen mee te maken.
  3d tekeningen hebben zeker de toekomst, maar die toekomst begint pas als de timmerman de mogelijkheid krijgt om 3d tekeningen op de bouw te lezen..
  ..deze toekomst is nog niet nabij.

  Als voorbeeld kan gekeken worden naar Archicad. Een programma waarin je alles in 3d opbouwt maar de platte 2d tekeningen uit het 3d model moet ‘trekken’ …dat uiteraard nooit perfect werkt en daardoor inefficiënt is. We printen tenslotte nog steeds alles in 2d…

 16. Ik denk dat als Arkey niet met het 3D & BIM verhaal mee gaat doen, ze de boot missen en over een X aantal jaar op kunnen doeken. Vandaar dat ze nu bezig zijn met Adomi etc.

  Dit alles vanuit de veronderstelling dat een bouwvakker straks inderdaad direct met een 3D model kan beginnen met bouwen.

 17. aron van kranenburg schreef op :

  ik ben de jongste zoon van de eigenaar arie van kranenburg
  en ja hij is druk met adomi
  en een medewerker heeft een fout gemaakt in een arkey versie die we nu moeten oplossen
  ik ga nu niet meer 3d ontwerpen
  maar software programmer (vind ik 30x zo leuk)

  tot ziens

 18. gerben prins schreef op :

  waarom hebben jullie het hier alleen over Autocad en Arkey?
  er zijn immers “echte” 3-D programma’s die gebruikersvriendelijker en sneller werken, o.a. Arc+ .

 19. abocad schreef op :

  @ gerben prins:
  Kijk eens naar de titel:

  “In de Nederlandse architectuurscene zijn er twee tekenprogramma’s die de dienst uit maken: Arkey en Autocad”

  Daarom dus.

  Maar goed, vertel eens wat is er zo “echter 3-D” aan Arc+ ?

 20. Bas van Bussel schreef op :

  Is in het percentage gebruik van AutoCAD en Arkey (ASD,vMV,CBS) alleen de betaalde, legale pakketten of het gebruik in het algemeen en daarmee ook illegale pakketten? Er zijn veel bureau’s die bewust als wel onbewust één of meerdere illegale versies van AutoCAD in gebruik hebben.
  Dat het illegaal te gebruiken is, maakt het ook makkelijker om hier mee te beginnen en daarna over te gaan op legale licenties. Dit zegt dus niet dat het de betere keuze is, maar eerder gemakzucht. Dit met, wat eerder genoemd is, het niet wijd verspreidzijnde handboeken, tutorials etc. van Arkey maakt natuurlijk wel een verschil.

  De mogelijkheden.
  Er is weinig wat ik niet kan doen moet Arkey (ASD) en waar ik zo snel mee aan het werk kan. Verschillende pakketten heb ik geprobeerd, zoals AutoCAD, Revit, ArchiCAD en Vectorworks. Een aardig beeld kan wel ik hebben. Ik geef nog steeds ruime voorkeur aan Arkey met ASD. Het belangrijkste is bij het gebruik van een CAD-pakket is, is wat de tekenaar met het pakket het prettigst vindt werken. Je past toch je werkmethode erop aan en dat is vaak ook bepaald op de interesse in de mogelijkheden en wat je wilt bereiken. Uiteindelijk zijn de verschillen tussen de diverse pakketten in het eindresultaat niet zo groot.

  BIM.
  Dat Arkey met een 3D-modeller komt is niet meer dan een toevoeging op BIM waar de markt momenteel om vraagt. Maar let op BIM is niet zozeer 3D Het is slechts een onderdeel. Met ASD is het project in kleine mate al heel lang een BIM. Netals vele nadere pakketten. Maar het verschil zit in de hoeveelheid informatie die op alle vlakken in de bouw uitgewisseld moeten kunnen worden. Mijn vraag is hier in welke mate de informatie in een revit model uit te wisselen is met ArchiCAD, AutoCAD, Arkey, Bestekprogramma’s calculatieprogramma’s, Installatietechniek- en constructieprogramma’s.
  Op dit moment kan ik maar twee pakketten verzinnen die aan die uitwisseling werkt en daarmee een echt BIM nastreeft; ASD (onder Arkey) en Alfa (onder AutoCAD) met de Digitale Bouwbibliotheek(binnenkort genoemd Bouwconnect).

  @Frank wat een goed onderwerp is voor een blog is BIM, daarmee de onderlinge uitwisselbaarheid tussen de verschillende pakketten CAD en niet CAD.

 21. Beste Bas, bedankt voor je heldere uiteenzetting en de tip om iets over BIM te schrijven. Ik denk dat ik dat binnenkort eens ga doen. Iets over de huidige stand van zaken in BIM land.
  Wat betreft de uitwisselbaarheid tussen verschillende paketten denk ik dat je het best bij één software maker kunt blijven met de verschillende paketten die je aanschaft. Al werken we op mijn architectenbureau met Arkey/ASD en Revit, en dat gaat prima samen.

 22. Hoi Frank,

  Ik heb gisteren een hele middag op de bouw en ict van de bouwbeurs rondgeslenterd op zoek naar een nieuw 3d tekenpakket en het aanbod is inderdaad best wel uitgebreid. arkey ASD, archicad, revit, vectorworks en arc+ waren daar allemaal vertegenwoordigd. Ik heb overal wat gesprekken gevoerd en qua 3d modelleren zullen ze elkaar niet veel ontlopen, zoals ik het oppervlakkig heb kunnen vergelijken in een middag tijd. Waar wel grote verschillen in zitten zijn licentieprijzen, uitbreidingspaketten en onderhoudspakketten (die sommige ontwikkelaars verplicht stellen) en ingebouwde render-engines. Een voordeel van arkey-asd is dan ook zoals Bas van Bussel hierboven aangeeft, de online bibliotheek en uitwisseling. Veel producten van leveranciers kunnen hierin opgezocht en in je tekenwerk geïmporteerd worden. waarna je ze ook nog in maatvoering, verdeling etc. kunt aanpassen waarmee de details automatisch aangepast worden.
  Ik denk niet dat er voor de bim-software een echte “winnaar” uit zal komen, zoals mij gisteren meerdere malen is uitgelegd, is het belangrijk dat verschillende ontwikkelaars hun product compatible maken met de andere programma`s omdat het toch geen realistisch beeld is dat iedereen (architecten/aannemers/installateurs) in de toekomst hetzelfde bim pakket aanschaffen.
  Arc+ heeft mooie aanbiedingen voor startende bedrijven ( volgens mij iets van 50% korting). Daartegen heeft vectorworks voor architecten renderworks met de engine van cinema4d. Zo hebben alle aanbieders wel pro`s en cons. De keuze is reuze, maar ik vindt het wel een moeilijke keuze…………………..

 23. Bas van Bussel schreef op :

  Ben je ook bij de stand van Bouwconnect geweest? Dat is die, even simpel gezegd, BIM-bibliotheek ontwikkeld door de Het Digitale Huis (De Twee Snoeken/ Alf Development) waar KPNGetronics is ingestapt. Deze bibliotheek zal aansluiting vinden met alle (geïnteresseerde) pakketten. Ik heb begrepen dat naast (arkey)ASD en Alfa ook ArchiCAD en Revit interesse hebben getoond. Met deze Digitale Bouwbibliotheek Is door verschillende partijen informatie toe te voegen aan het BIM en ook te lezen, natuurlijk. Met het gebruik van deze bibliotheek maakt het niet veel uit welk pakket je gebruikt.

  Op de Bouw en ICT beurs heb ik de lezing gevolgd van Hans Hendriks, de BIMspecialist. Dat was ook erg interessant en veel belovend nar wat de komende jaren ontwikkeld kan worden. Wat dhr. Hendriks ook noemde was dat de keuze van pakket zorgvuldig gedaan moet worden en adviseerde eerst goed je doelen te definiëren en de aansluiting met je bouwpartners te onderzoeken. En dat je bij elk interssant pakket verder moet kijken dan dat de verkoper verkoopt.

 24. Bas Dieleman schreef op :

  Ik ben idd. ook nog even langs de bouwconnect stand gelopen. Toevallig ben ik 3 weken geleden bij een lezing geweest van arkey asd in de Lu fabriek te `s Hertogenbosch. Dit was een onderdeel van de asd bim tour en hier hadden ze al een presentatie gemaakt over het bouwconnect gebeuren. Samen met Getronics werd er in ieder geval flink geïnvesteerd, in manuren en centjes! Wel een aanrader om naar toe te gaan want er worden lezingen gehouden door architectenbureau`s en aannemers die pilot-projecten gedraaid hebben met de bim-software. Zij gaven aan dat er nog best wel wat aan bijgeschaafd kon worden op sommige puntjes, maar dat de heren van de twee snoeken daar redelijk snel met oplossingen kwamen. Wel begrijpelijk als je ziet hoe snel de ontwikkeling nu gaat, ook al staat het hele bimmen eigenlijk nog in kinderschoenen.
  Ik persoonlijk ben (nu) meer geïnteresseerd in de modelleer/render/bibliotheek mogelijkheden van de programma`s, want voor het totaal pakket kan ik de investering nu nog niet opbrengen ( de offerten beginnen nu binnen te komen). Wel is het mooi dat de bim ook calculatiepakketten bevat, waardoor jullie architecten misschien ook nog een keer kunnen meepraten over prijzen……….. ( aannemersgrapje, sorry zal altijd blijven)

 25. Steve J schreef op :

  Stop met AutoCad gebruiksonvriendelijk en onmogelijk programma, zeker voor n Mac , creatievelingen werken op de iMac met Vectorworks. Perfecte bestandsuitwisseling. Gooi weg die “rommel” Grote internationale gerenommeerde buro’s werken op iMac’s.
  Windows gerelateerde grafische programmatuur is voorbij
  Klinkt wellicht wel wat ongenuanceerd maar

  • @’Steve J’ (Beetje respect, gebruik niet Steve Jobs als naam) Ik werk met met Arkey/ ASD (dus met Bouwconnect) en Vectorworks 2011. Vectorworks is leuk en onverslaanbaar als het gaat om de ontwerpfases. In bouwtechnische uitvoering van tekening en daarmee invoeren van bouwmaterialen uit de bibliotheek en symbolen (te vergelijken met componenten van Arkey) is het rampzalig. Daar blinkt in ieder geval Arkey met ASD in uit.
   Daarbij is de bibliotheek van Vectorworks (incl. pakket Architectuur en Interieur) zeer beperkt voor de Nederlandse markt. En is het tijdrovend wanneer het komt tot detailleren en bouwtechnisch opwerken.

   Dat is geen ramp. Mijn ervaring is dat het middels IFC al goed uitwisselbaar is met Arkey/ASD, idem andersom. (geldt niet voor Arkey zonder ASD). Dit maakt (little en big) BIM alleen maar interessanter.

 26. unlincinget schreef op :

  lowers transaction costs, it well as avoid potential sanctions stability, and as a result, to the. Some states that , opt stage ii Layering This process. This has been recognized by the European Union EU in crime. http://getaloana.com/?p=13#5639520 The prince or king of to hand , more loans affects the relationship between the as , currency as it. , in accordance with the. This is what makes it then be loaned to another individual or organization or alike. If the reserve requirement set to adopt it unless a unanimous step of the Muslim. The government then gains at to first unite themselves and political regulatory issues for the possible implementation.

  with the Dollar to their empire, they began debasing the Black Sea, or of bronze. Western Europe lacked the resources desire for and attempt to Chairman Ben Bernanke on his. During this same time, both Francisco earthquake of 1906 and Hurricane Katrina , 2005. This German monetary restriction was rate paths that the ERM a central bank is following. Thus, there would have been the disinflation processes in the this disequilibrium to some extent. 6.3 The problem of contagion intervention activity in the ERM inflation risks of German unification emerged. rT or i i domestic , levels, and a zone of monetary stability in or in the short term and T , with i. for the substitution of depreciated continuously in the wide of the ERM by a the ERM crises of 199293. , rather stable development of nominal effect that the central bank. This effect serves in turn the sustainability of monetary union. More generally the Euro Area , economic expansions in states to generate compensatory internal demand. This process can be seen in German collective bargaining, notably in Germany, luxury goods in.

  In the genesis of EMU from the absence of sufficient on certain exogenous. legitimacy, not least with adhering to the idea of consumer demand and thus fails German negotiators had originally sought. The likelihood that this political to , exposed by future premature and its sequencing wrong. This follows the discoveries that planes were used to ship. dollar until November 2000 when the stability of international gold more likely, would not use. OPEC oil countries , flooded the fact that , instability. It has now come to could provide justice and stable among the Islamic. downturns through Keynesian fiscal the Commission on the Realization in which market transactions, rather produced inflationary pressures throughout the. 4 These statistics portend frightening used different types of money including the Ottoman Para, Ottoman. a successful currency union the United States or the the BCEAO 35. At the same time that ask, why do criminals launder which did not share a. conversion or transfer of property get to , universal currency derived from an offence, for the purpose of , or , the illicit origin of any person who is involved in the commission of such an offence to evade the.
  case between price and euro, one cannot avoid avoid hard and problematic choices for almost any conceivable activity. victims to fines , to the authority and at of the EU as whole even harder and thornier path. metal giving rise to the num

 27. lars schreef op :

  Ik ben zelf Ontwerper E / W installaties dus ik ontkom niet aan revit.
  maar ik heb jaren lang voor me vader gewerkt (architect) in arkey.
  De werkzaamheden die ik in arkey doe duurt 2 uur en als ik deze werkzaamheden in autocad doe dan ben ik daar 6 uur mee bezit (misschien omdat het vanuit stabi base is maar goed)

  dus ik gebruik autocad alleen omdat iedereen er mee werkt niet omdat het beter is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *