De kracht van het minimalisme

Hoe minder opsmuk, hoe beter het ontwerp.

Ik ben een voorstander van minimalistische architectuur. Less is more is niet voor niets een van de meest bekende uitspraken. Dat minimalisme kan ik doortrekken naar alle ontwerpdisciplines. Een krachig, maar eenvoudig industrieel ontwerp spreekt me aan.

Ik hou van websites als Zen Habits en DesignWorkPlan. En wat dacht je van Nu.nl? Succesvol door zijn eenvoud.

Over Zen Habits gesproken, ik heb pas het boek van de auteur van deze weblog gelezen. Leo Babauta beschrijft in the Power of Less hoe je door effectiever met je tijd om te gaan meer kunt doen in minder tijd. Een aanrader voor iedereen die niet aan werken toekomt door de afleiding die email heet.

Minimalistische schoonheid

Een gebouw is in mijn ogen goed gelukt als het met een eenvoudig gezicht zijn functie toont. Geen franje die niets toevoegt aan het ontwerp. Het komt zo vaak voor dat ontwerpers en architecten hun ontwerp beter willen maken door er dingen aan toe te voegen. Ook ik betrap er mezelf regelmatig op. Het is juist de kunst om de overbodige dingen weg te halen, en zo tot een duidelijk concept te komen. Ik denk dat dat veel moeilijker is als dingen toevoegen.

Mies van der Rohe is de architect die het minimalisme op de kaart heeft gezet. Hieronder zie je twee afbeeldingen van gebouwen die door deze architect ontworpen zijn. Het bijzondere aan deze afbeeldingen is dat ze volledig met de computer gemaakt zijn. Het is dermate realistisch gerenderd dat je niet kunt zien dat het geen foto is.

Vreemd overigens dat minimalistisch helemaal niet zo’n eenvoudig woord is. Dan kunnen we misschien beter less uit het Engels gebruiken.

Hou jij ook van less?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

10 reacties op “De kracht van het minimalisme

 1. Ad schreef op :

  Zeker houd ik van less.
  “Simpel in zijn eenvoud” en daardoor vaak mooi.
  Jammer is dat het dan vaak niet opvalt en niet gepromoot wordt.

  Afgezien daarvan: Wat vind je van de kiosk in Best ?
  Ik vind hem lelijk.
  Heb je die in Son al eens gezien ?

 2. Het paviljoen in Best kan ik me niet zo snel voor de geest halen, was het niet een rond ding met veel roest?

  Die in Son ken ik niet.

 3. Ik weet niet als je het op facebook al hebt gezien, maar mocht het ‘Minimalisme’ je zo interesseren, zou ik zeker en vast eens de boeken van John Pawson (toch wel de meester uit het hedendaags Minimalisme) lezen: oa. Lecons Du Thoronet en Minimum!

  Twee ontzettend goede boeken!

 4. Bedankt voor je reactie Donny, ik had het ook al voorbij zien komen op Facebook. Die John Pawson ziet er interessant uit. Op de Archipedia staat ook een stukje over hem.

  Minimum staat op mijn lijstje om aan te schaffen.

  Is Lecons Du Thoronet een Franse vertaling van Living and Eating?

 5. Lecons Du Thoronet is een boek dat Pawson heeft geschreven naar aanleiding van zijn bezoek aan De Thoronet in Frankrijk. Destijds heb ik een korte paper geschreven over het werk en denken van Pawson, mocht het je interesseren geef je maar even een seintje!

  Groeten,

 6. J. Plooy schreef op :

  Minimalisme in het taalgebruik kan ook geen kwaad. Er is geen enkele reden om het afschuwelijke woord “renderen” te gebruiken, wanneer we over het Nederlanse woord “weergeven” beschikken. Zo’n woord als “renderen” in een Nederlandse tekst doet mij denken aan een Mariabeeldje in een huis van Mies van der Rohe.

 7. Beste J. Plooy,

  Dat ben ik niet met je eens, ‘renderen’ is iets anders als ‘weergeven’. Ik citeer: “Renderen is het genereren van een digitale afbeelding uit een driedimensionaal model met behulp van de computer.” Je kunt het afschuwelijk vinden, maar de Nederlandse taal wordt sterk beïnvloed door de Engelse.

  Voor meer informatie over de definitie van ‘renderen’ verwijs ik naar Wikipedia en encyclo.nl

 8. Sauwens schreef op :

  Hey Verheyen Donny

  wij zijn twee studenten architectuur en lazen hier toevallig dat je een paper over Pawson geschreven had..
  Wij zijn nu bezig aan een paper over het minimalisme en het zou tof zijn moesten we jouw paper hierbij eens mogen doorlezen?
  Vriendelijke groeten

 9. Jos De Cock schreef op :

  Beste Frank van Leersum,
  Ik ben een student Burgerlijk Ingenieur Architectuur te Leuven en ben mijn thesis aan het schrijven over het verband tussen de minimalistische architectuur en de natuur. Ik kom erop uit dat veel mensen een verschillende visie hebben op dit onderwerp. Nu ik uw website las, zag ik dat u ook zeker een eigen mening hebt over minimalisme. Wat vind u van dit verband?
  Groet,
  Jos

 10. Beste Jos, toevallig heb ik net een artikel geschreven wat het verband tussen minimalisme en de natuur. Je kunt het hier lezen: https://aureon.nl/architectuur/materiaal/5-technieken-ontwerpers-leren-natuur/ En dan vooral het stuk over de menselijke botten, hoe de natuur het gewicht ervan minimaliseert.

  Eigenlijk is de natuur in al haar facetten ‘minimalistisch’ in die zin dat elk ontworpen element ook een functie heeft, en er geen overbodige opsmuk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *