HiFi audio

En wat daarbij komt kijken

Sinds ongeveer een jaar luister ik voornamelijk naar klassieke muziek. Ik had een prima Philips stereoset, maar in de zachte passages van de muziek hoorde ik telkens een storende ruis. Ik vond het tijd om mijn geluidsinstallatie te vervangen. Vervolgens ben ik mij een beetje gaan verdiepen in de HiFi-wereld via sites als What HiFi?, HiFi.nl en Kieskeurig. Ik viel van de ene verbazing in de andere toen ik las wat voor prijzen je voor sommige apparatuur neerlegt. Een beetje ‘audiofiel’ heeft thuis een installatie van 30 a 40 duizend euro staan. Je koopt er een mooie auto voor.

Ook kom je kabels tegen van 2000 euro, en als nuchtere Nederlander vraag je je dan af of je het verschil in geluidskwaliteit zult horen. Omdat ik een student ben met een beperkt budget begon ik al te vrezen dat er geen goede kwaliteit te koop is voor weinig geld. Gelukkig was dat wel het geval. Het lijkt er overigens op dat het principe van ‘vrije markteconomie’ binnen de HiFi-wereld niet geldt, want was je 20 jaar geleden al een hoop geld kwijt voor een goede set, dan ben je dat nu nog steeds. Dit in tegenstelling tot de computerwereld waarin de prijzen van onderdelen binnen een jaar gehalveerd zijn. Hierbij moet wel gezegd worden dat men langer met een geluidsinstallatie doet dan met een computer, en men dus minder gebaat is bij een goedkope geluidsinstallatie dan bij een goedkope computer.

Yamaha Pianocraft E410

Na een groot aantal reviews te hebben gelezen kwam ik de Yamaha Pianocraft serie tegen, waarvan gebruikers op Kieskeurig beoordeelden dat de geluidskwaliteit zeer goed was. Ik heb de Pianocraft  E410 inmiddels een week in gebruik en ik geniet met volle teugen. Het geluid is zeer gedetailleerd; ik kan zelfs het krukje waar de pianist op zit horen kraken in de uitvoering van een Pianoconcert van Beethoven. In een uitvoering van Die Schöpfung van Haydn kan ik horen waar de solisten staan, en zo hoorde ik dus dat op de cd de solisten aan de rechterkant van de dirigent staan, terwijl op een concert van datzelfde stuk in het Fritz Philips muziekcentrum de solisten aan de linkerkant stonden. Ook hoor ik nu de diverse instrumenten meer los van elkaar, en daardoor klinkt de muziek een stuk realistischer.

Voor de luidsprekers heb ik zelfontworpen standaards gemaakt. Ik was eerst van plan om een set standaards te kopen, maar toen bedacht ik me dat ik dat makkelijk zelf kon. Van zelfgemaakte dingen geniet je tenslotte veel meer als van dingen die je kant en klaar in de winkel koopt. In een poging de geluidskwaliteit nog verder te perfectioneren heb ik de standaard kabels (luidspreker, interlink en computer naar versterker) vervangen door wat duurdere kabels waarmee het nog mooier zou moeten klinken. Het kan aan mijn oren liggen, maar ik heb nog geen verhoging in de kwaliteit kunnen constateren. Best mogelijk dat je het verschil pas hoort als je echt dure apparatuur in huis hebt. Verdere verbeteringen die ik nog door wil voeren zijn: spikes onder de luidsprekers zodat de omgeving niet meetrilt, en een externe geluidskaart staat ook nog op mijn verlanglijst.

Nu ik zo van mijn muziek kan genieten zit ik wel met een nieuw probleem: als ik een boek lees wordt ik zo afgeleid door de schitterende muziek dat ik aan lezen niet meer toekom. Laten we hopen dat dit een kwestie van gewenning is, want boeken lezen vind ik ook erg leuk.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “HiFi audio

 1. Pieter schreef op :

  Ik heb een defecte set kunnen vinden bij een container.
  Zou graag ook zo willen genieten zoals jij het beschrijft.
  Alles ziet er nog zeer goed en mooi uit.
  Metingen op de huidige printplaten geven geen defecten.

  Echter mist er een printplaat. Ik ben Electronicus en weet niet of er nog onderdelen te vinden zijn. Kan ze nergens vinden. Waarom ze verwijderd zijn is onbegrijpelijk.
  Gezien mijns inziens de rest wel werkt 🙂

  Misschien ben je iets te oren gekomen waar ik terecht kan?
  Onverhoopt alvast bedankt voor de moeite.

  Pieter

  • Beste Pieter, de enige manier lijkt me nog een set tegen het lijf lopen en ze daar uit halen…

   Je zou natuurlijk sowieso met Yamaha contact op kunnen nemen om te vragen of ze die voor je hebben. Anders zou ik het ook niet weten. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *