Ik blob dus ik ben

De blob vorm zou wel eens het begin van een nieuwe architectuurstijl kunnen inluiden. Dankzij de computer en het ontwerpen met digitale 3D modellen kunnen ingewikkelde vormen gemaakt worden.

Daarnaast zijn de mogelijkheden in de afgelopen eeuw enorm toegenomen wat productietechniek betreft. Elk element kan uniek uitgevoerd worden, zodat de architectuur alleen nog maar gebonden is aan de zwaartekracht en materiaaleigenschappen.

Deze nieuwe computer en productietechnieken geven een nieuwe impuls aan het organisch bouwen, een stroming die sinds 1925 binnen Nederland op beperkte schaal wordt toegepast. Het hoofdkantoor van de GasUnie van Alberts en Van Huut is hiervan het meest bekende voorbeeld. Het ‘organische’ aan deze architectuurstijl is in mijn ogen beperkt omdat deze tot uitdrukking wordt gebracht met het materiaal baksteen.

De architectuurtheoretici mogen beginnen met het bedenken van een naam voor de nieuwe stroming die nu dankzij digitale technieken ontstaat. Wat wordt het, neo-organisme, organisch modernisme of digitaal parametrisme?

Foto afkomstig van Truus op flickr.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Ik blob dus ik ben

  1. Mnee, geef mij maar gewoon normale gebouwen met rechte lijnen. Er mag wel wat speelsheid in zitten maar ‘blobs’ vind ik persoonlijk niet zo mooi. Neem bijv. het cultureel centrum in Lelystad- zo’n lelijke oranje blob met hoeken… Brrr. Dan vind ik de Lelystadse rechtbank veel mooier gemaakt.

  2. Ik ben nooit in Lelystad geweest, maar ken het oranje theater van UN studio wel van foto’s. Daar leek hij wel aardig gelukt, zeker als je bedenkt dat het heel goedkoop uitgevoerd moest worden.

    Komt op mij over op een halfslachtige poging van Lelystad om voor weinig geld een Icoon neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *