Investering 3D software

Wanneer is het voor een architectenbureau verstandig om over te stappen op een 3D pakket?

3D mag dan wel ‘hot’ zijn, voor een architectenbureau is de aanschaf van een nieuw computerprogramma een dure aangelegenheid. Het programma moet aangeschaft worden, het personeel getraind, en omdat 3D software een stuk meer rekenvermogen vraagt van de computer zal in sommige gevallen de hardware vernieuwd moeten worden. Als het personeel eenmaal opgeleid is, zal in het begin niet zo snel met het programma gewerkt kunnen worden. De eerste paar weken zal er dus geen optimaal rendement uit de investering worden behaald.

Als de overstap eenmaal gemaakt is biedt het werken in 3D grote voordelen, vooral voor de ontwerpers. Een muur in drie dimensies is zoveel meer als een paar lijnen die een muur voorstellen op een 2D tekening. Architectuur is het creëren van ruimtes, middels 3D kunnen wij in de ontwerpfase al goed vaststellen wat de ruimte zal worden.
Wordt het ontwerp verder uitgewerkt, dan zal de bouwkundige tekenaar dat in 2D doen. 3D bouwtechnische tekeningen zijn immers niet praktisch omdat daarvan door de uitvoerende partij geen maten opgemeten kunnen worden.

De in dit artikel besproken 3D software is dan ook bedoeld voor ontwerpers, niet voor de bouwtechnische uitwerking.

Wanneer niet overstappen?

Niet alle architectenbureaus zouden nu al de overstap naar 3D moeten maken. Daar zijn een drietal redenen voor te noemen:

 1. De medewerkers zijn er niet klaar voor. Als er overgestapt wordt op 3D, moet iedereen die daar mee gaat werken het ermee eens zijn. Een licentie kopen voor iemand die het programma toch niet gaat gebruiken is geld weggooien.
 2. Veel architectenbureaus ontwerpen al jaren in 2D, en dat gaat prima. Als je eenmaal een bepaalde werkmethodiek in 2D hebt kun je daarmee snel werken. Overstappen naar 3D zou geen verbetering brengen.
 3. Ontwerpen in 3D is niet nodig omdat de architectuur daar niet om vraagt. Hoe ingewikkelder het bouwwerk, hoe belangrijker en makkelijker het is om in 3D te werken. Als de gebouwen die je ontwerpt weinig ingewikkelde vormen kent is 3D tekenen van minder grote waarde. Het blijft staan dat ruimtes zich beter laten kennen middels een 3D tekening.

Wanneer wel overstappen?

Veel architecten hebben wel het idee dat ze de boot missen als ze niet in 3D gaan werken. Een aantal argumenten om de overstap naar 3D te rechtvaardigen zouden kunnen zijn:

 1. Maquettes bouwen om een goed 3D inzicht te krijgen is erg arbeidsintensief. In de nabije toekomst is het mogelijk om met de computer een 3D model te maken en deze vervolgens uit te printen met een 3D printer.
 2. Om goed samen te kunnen werken met de constructeur en installateur is het aan te raden om in één 3D model te tekenen. De techniek is inmiddels beschikbaar.
 3. De faalkosten van uw ontwerpen zijn hoog. U wilt deze omlaag brengen door de problemen in een vroeg staduim te ondervangen middels een BIM 3D model.

Wat kost het?

Aan de implementatie van 3D software zijn een aantal kosten verbonden. Hieronder een overzicht op basis van een afname van 10 stuks.

 • Aanschaf tekenpakket. Op het moment van schrijven zijn er twee tekenpakketten op de 3D markt, Revit en ArchiCAD. Beide zijn ongeveer gelijkwaardig qua mogelijkheden. Revit kost 5500 euro en ArchiCAD 3500 euro per licentie. In het geval van Revit is het programma in combinatie met Autocad aanzienlijk goedkoper.
 • Training personeel. Ongeveer 1200 euro per werknemer.
 • Tijdverlies doordat er met een nieuw programma gewerkt moet gaan worden. Dit is erg afhankelijk van de manier van werken van het architectenbureau zelf.
 • Computer upgrades. Omdat 3D software meer van een computer vergt zal in sommige gevallen nieuwe hardware aangeschaft moeten worden. Kosten: ongeveer 200 euro per werkplek.

De overstap naar 3D ontwerpen middels de computer zal dus, afhankelijk van de gemaakte keuzes, uitkomen op een bedrag tussen de 5000 en 8000 euro per werknemer. Het tijdverlies komt hier nog bovenop, maar omdat die factor erg variabel is, is deze niet opgenomen in dit bedrag.

Overigens is er iets voor te zeggen dat het personeel zich het programma zelf aanleert. In deze tijd van economische crisis is het voor de werknemers belangrijk dat ze onmisbaar zijn voor het bedrijf. Zelf een nieuw computerprogramma aanleren kan hierbij een factor van verschil zijn.

Conclusie

Als u zich kunt vinden in de eerder genoemde punten ‘wanneer wel overstappen?’ dan biedt de huidige economische crisis een uitstekende kans om aan de slag te gaan met de vooruitgang van uw bureau. De orderportefeuille droogt op, u heeft minder werk en dus meer tijd om op uw gemak een nieuw softwarepakket aan te leren.

 1. Tot slot een aantal punten waar u uw keuze van zou laten kunnen afhangen:
 2. Is de huidige manier van werken prima of heb ik behoefte aan een 3D tekenpakket?
 3. Heb ik het geld ervoor over?
 4. Is mijn personeel enthousiast over de mogelijkheden van 3D modelleren?
 5. Wat zijn de uitwisselingsmethoden met de andere partijen in het bouwproces? Werken zij met een zelfde soort programma?
 6. Hoe werkt de nieuwe software samen met het huidige tekenpakket? Zijn er conversie problemen?
 7. Gaat de kwaliteit van mijn architectuur ontwerpen omhoog als ik overstap?

Lees ook mijn andere artikelen over 3D ontwerpen.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *