Jong en virtueel

Op zaterdag 7 november was ik aanwezig op de BNA Jonge Architectendag in het NAi te Rotterdam. Het was een leerzame dag die in het thema stond van ‘het virtuele’. Ik deel hier wat ik deze dag geleerd heb.

Ton Venhoeven van VenhoevenCS gaf een interessante visie op ontwerpen, als voorbeeld liet hij een masterplan voor een nieuwe stad in Zuid Korea zien. In dat ontwerp is de infrastructuur gebaseerd op de loopafstanden voor voetgangers. Vanaf een willekeurige straat in die stad kun je lopend binnen een kwartier de rand van de stad bereiken.

Game visualisatie

Maurer United Architects uit Maastricht lieten zien hoe ze een aantal projecten als game level hadden nagebouwd. Op deze manier kan de opdrachtgever zelf door het gebouw heen lopen. Ik denk dat dit de volgende stap is in 3D architectuur visualisatie. Na 3D beelden, animaties krijgen we nu de interactieve variant. We kunnen dankbaar gebruik maken van de technologie die men voor games ontwikkeld heeft. Omdat ik deze manier van visualiseren ga gebruiken voor mijn projecten zullen in de toekomst op deze weblog meer artikelen over dit onderwerp verschijnen.

Ook toonde Maurer het indrukwekkende project ‘avatar’, een uitkijktoren in Duitsland in de vorm van een game personage. De toren kijkt uit over een bruinkool afgraving, een gebied waar je als mens niet kunt komen. De toren is voorzien van een LED gevel, het plan is om daar YouTube filmpjes op af te laten spelen door de gebruikers van toren. Hiernaast een aantal afbeeldingen, afkomstig van het weblog van Maurer.

BIM

De implementatie van BIM in de bouw komt langzaam op gang. Dit komt mede omdat er niet veel andere partijen in  het bouwproces zijn die met BIM werken. De constructeurs lopen op dit gebied voor op de architecten, maar de installatiebranche staat op een grote achterstand.

Joke Witteveen liet zien hoe zij games maakt voor het bedrijfsleven. Educatieve spellen om kennis op een leuke manier over te dragen. Voorbeelden van deze ‘serious games’ zijn een spel om de aandacht van kinderen die een operatie ondergaan af te leiden; en een spel waarin je leert waar je op moet letten bij een dijkdoorbraak.

In het slotdebat ging het onder andere over de rol van de architect, die steeds marginaler lijkt te worden. Allerlei partijen, zoals bouwmanagers, BIM managers etc. nemen taken over die traditioneel het werk van de architect waren. Ik had het idee dat men een beetje een fatalistische insteek had op dit gebied. We moeten niet afwachten tot dat ons beroep is uitgehold, maar zelf het initiatief nemen.
Een ‘virtueel’ idee wat geponeerd werd is de mogelijkheid om binnen kort met een doorzichtig beeldscherm naar de bouwplaats te gaan om daar een gebouw ter plekke te ontwerpen. Als deze nieuwe techniek van Google doorontwikkeld wordt vervaagt de grens tussen het virtuele en de werkelijkheid. Zeer interessant.

Marcel Kampman, één van de sprekers heeft ook een artikel aan de Jonge Architectendag gewijd. Bovenstaande BNA foto is van hem afkomstig.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *