“Mag het een ons minder zijn?”

De Nederlandse architectenbureaus OMA en MVRDV kwamen dit najaar met een grid of ‘pixel’ gebaseerd ontwerp. De beide ontwerpen lijken erg op elkaar, maar de vraag wie nou wie inspireerde vind ik niet interessant. Ongetwijfeld was er één van de twee eerder en heeft de ander daar inspiratie uit opgedaan. Dat gebeurt het hele jaar door in de architectuur.

Ik ben wel benieuwd of meer bureaus deze trend gaan oppikken. Deze manier van ontwerpen is namelijk erg minimalistisch. Het zou in mijn ogen een logische reactie zijn op de huidige economische- en klimaatscrisis. Maak een gebouw simpel en eerlijk.

Waarom verzinnen veel mensen allerlei ingewikkelde vormen, veel opsmuk en overbodige elementen terwijl een eenvoudig gebouw ook prima voldoet? Meestal wordt het er niet mooier op, dus daar kan het niet aan liggen. Ik denk dat architecten, net als andere creatieve mensen moeilijk afstand kunnen doen van hun schepping.

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.” – Antoine de Saint-Exupery

Weglaten is een kunst.

Ontwerp voor een bank in Oslo

MVRDV's ontwerp voor een bank in Oslo

Het stadskantoor in Rotterdam door OMA

Het stadskantoor in Rotterdam door OMA

Een eerder ontwerp van MVRDV

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *