Ontwerpen 2.0

Twitter gebruiker Tim de Boer retweette gisteren een bericht wat mijn aandacht trok:

“A service that will be a disaster for architecture as a profession and probably for anyone who uses it: http://www.arcbazar.com/

Hij schrijft verder dat het system alleen werkt als klanten én ontwerpers eraan mee doen, en wij als ontwerpers deze site dus moeten mijden.

Arcbazar, een kopie van 99designs, is een online platform om opdrachtgevers een architect te laten vinden. 99designs doet dat met logo’s en ander grafisch ontwerp, en is daar volgens mij aardig succesvol in.

Het werkt als volgt: De klant schrijft een opdracht uit, bijvoorbeeld: ‘ik wil graag een groene dakkapel op mijn woning, voor dat ontwerp heb ik 250 euro over’. 12 ontwerpers schrijven zich in en sturen een ontwerp voor een groene dakkapel op. De klant kiest het ontwerp wat hem of haar aanspreekt uit en betaald de ontwerper 250 euro. De overige 11 ontwerpen die niet worden gekozen krijgen niet betaald. Dit is dus eigenlijk hetzelfde systeem als veel prijsvragen.

Abba zong het al: ‘the winner takes it all’.

Slecht voor architecten?

Ik ben niet zo bang dat deze service slecht zal uitpakken voor de architectuur branche. Ten eerste is dit natuurlijk alleen geschikt voor zeer kleine opdrachten. Een verbouwing, een dakkapel, etc. Hoe groter de opdracht, hoe meer geld ermee gemoeid is. En een ontwerp voor een duur gebouw laat je niet over aan een ontwerper in Verweggistan. Dan wil je zekerheid dat die persoon te vertrouwen is en het bouwproces goed kan begeleiden.

Ten tweede kies je als ontwerper er natuurlijk zelf voor of je jouw ontwerp zonder er iets voor terug te krijgen wilt inzenden op een website. Als je denkt dat het goed is voor je ontwikkeling dan doe je het. En als je liever met echte mensen werkt dan vergaar je je opdrachten toch via het oude vertrouwde netwerkcircuit?

Tenslotte is ook nog op te merken dat een gebouw is veel te ingewikkeld om eventjes via zo’n online prijsvraag te laten ontwerpen. Bij logo ontwerp werkt dit systeem misschien, bij het maken van een gebouw niet.

Bron van ideeën

Waar een systeem als Arcbazar wel potentie voor heeft is het genereren van ideeën. Stel je bent de gemeente Den Haag en je wilt nieuwe bushokjes laten ontwerpen. Je laat een ambtenaar 500 euro belastinggeld spenderen op internet en hij komt  met 20 concepten voor ontwerpen terug. Dat is goedkoper én efficiënter als één bureau laten studeren op een bushokje.
De ontwerpen zijn op deze manier natuurlijk minder goed doordacht, maar je ontdekt wel veel meer frisse ideeën. De massa weet tenslotte meer. Best kans dat als je de beste concepten samenvoegt je het ultieme bushokje kunt maken…

Moet ik er wel bij vertellen dat Arcbazar nu nog niet als crowdsourcing platform werkt. Misschien is dat een gat in de markt?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

4 reacties op “Ontwerpen 2.0

 1. Frank, je maakt allemaal goede punten in vergelijking met 99designs. Vooral de complexiteit van een opgave maakt architectuuropdrachten moeilijk uit te voeren op afstand. Als ontwerper moet je daar dus ook mee kunnen leven.
  Het platform ArcBazar wordt echter zonder mededogen voor de ontwerper in de markt gezet als je de promotionele teksten leest: ” Get many solutions by initiating a design competition” ” Pay a fraction of charges of any regular design service” ” promote young designers and professionals” . Vooral de tweede statement maakt duidelijk waar het volgens de makers van de site om gaat: minder geld voor het ontwerp betalen. Daarvoor maken ze gebruik van de wil en ‘drive’ van architecten die graag meedoen om zo maar erkenning te krijgen en te kunnen bouwen.

  Maar goed dat is een korte reactie. Wie weet plaats ik binnenkort ook nog een blogje..

 2. Tim doelt waarschijnlijk op gevaar voor de architecten zelf, die, zoals inderdaad bij prijsvragen (en meervoudige opdrachten) gepushed worden veel meer werk te leveren dan wat het opbrengt.
  Het enige antwoord op dit soort initiatieven is dan ook dat jij zelf als bureau weet welk financieel risico je neemt, dus je kunt ook beslissen niet deel te nemen.
  Organisatie hiertegen lijkt me overigens nutteloos.

 3. Bas van Bussel schreef op :

  Het bedenken van een concept kost veel tijd. Het gevaar met de site zit in een vlucht concept en ideeën. In het genoemde voorbeeld kan een gemeente wel een leuk idee eruit halen, maar het is nog geen concept te noemen. Daar is een gedegen onderzoek nodig.
  Daarnaast is het de keuze van de architect om daar wel of niet aan mee te doen. Voor beginnende architecten en ontwerpers kan het een opstap zijn, maar ik denk dat deze al snel hier van zullen afstappen. Volgens mij kun je er niet van leven. Het geleverde zal in kwaliteit inboeten. En wat worden de kosten voor de opdrachtgever, nadat de keuze wordt gemaakt en het plan wordt uitgewerkt? Werkspot.nl is in weze hetzelfde. De kans dat er alleen maar verliezers zijn is erg groot. Dit soort site zullen nooit bedreigend worden.

 4. Twitter: Ontwerpen 2.0 | Arcbazar

  […] Read more […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *