Recensie Jesus Camp

Deze recensie is eerder verschenen in Vice Versa, het orgaan van studentenvereniging Emèt Qenee.

In deze recensie zal ik de documentaire Jesus camp uit 2006 bespreken. Ik heb deze bekeken op aanraden van een van mijn mede-civieten. Het gaat over evangelische christenen in Verenigde Staten die steeds meer macht krijgen, en heeft daar al een hoop stof doen opwaaien.. De documentaire begint met een aantal radio uitspraken over de positie van christenen in de VS, en dan de evangelische richting in het bijzonder. Zij zeggen: “We want to claim America for Christ”. We volgen een aantal kinderen: Levi, Rachael en Tory, en Becky Fisher, een soort vrouwelijke dominee in een evangelische gemeente. We zien onder andere hoe ‘homeschooling’ werkt, dat er christelijke metal muziek bestaat, en hoe ouders hun kinderen ‘trainen’, zoals ze dat noemen. Het belangrijkste deel van de documentaire gaat over een bijbelkamp, wat Jesus Camp heet, vandaar de titel. Dit kamp wordt gehouden in North Dakota, bij Devil’s Lake (vreemde plek om een bijbelkamp te houden, FvL). Hier zien we onder andere dat men een kartonnen bord met daarop een afbeelding van George Bush aanbidt.

Tijdens de documentaire zien we diverse keren mensen in tongen praten. Ondergetekende kan u vertellen dat het er best maf uitziet. Misschien doe ik er nu tekort aan, maar op mij komt het over dat ze allerlei rare klanken uitbrabbelen en elkaar de handen op het hoofd leggen. Echt een wereld van verschil tussen de kerkdiensten daar en hier. Tegen het eind volgen we een kerkdienst met de beroemde Amerikaanse televisiedominee Ted Haggard. Hij houdt een praatje over de bijbel, maakt grapjes met de camera, en verteld ons dat we niet hoeven te discussiëren over homoseksualiteit, omdat het in de bijbel geschreven staat. Opvallend is dat deze zelfde Ted Haggard een paar maanden later aftreed omdat hij een relatie zou hebben gehad met een mannelijke prostitué. De documentaire besluit met een (klein) protest tegen abortus voor het Witte Huis, en een confrontatie tussen Becky en een radiocommentator. Hij zegt “… the more I hear about this, it just gets crazier and crazier…”, en zo zal het ook voelen voor de niet-christenen in de VS. Het zinnetje wat de meeste commotie zal hebben veroorzaakt in de VS is: “If the evangelicals vote, they decide the election in America”. In Amerika zijn 30 miljoen evangelischen, als die worden opgeroepen om op een bepaalde kandidaat te stemmen, maakt deze kandidaat veel kans. Nog een punt wat ik even wil aanstippen is de manier waarop de kinderen wordt verteld dat ze Jezus moeten dienen. Misschien moeten we het geen vertellen, maar indoctrineren noemen. Becky legt uit dat de kinderen in andere landen, en dan met name de Palestijnen, en andere Islamitische landen, ook worden geïndoctrineerd. Maar dan op een heel andere manier. Daar wordt ze geleerd hoe ze wapens moeten vasthouden, bommen moeten maken, enzovoort. Ze ziet er zelf geen kwaad in om kinderen op deze, erg emotievolle, manier te manipuleren. Ik zal hier verder niet uitweiden over de inhoud, dat kunt u immers zelf bekijken. Wel blijf je met een beetje een vreemd gevoel achter als je de documentaire bekeken hebt. Zouden de evangelische christenen in Amerika zich echt zo gedragen? Of is dit het extreemste voorbeeld? Even op internet kijken biedt uitkomst. Enkele reviewers op Amazon.com zijn zelf als evangelische christenen opgevoed, en geven aan dat dit de werkelijkheid is.

Conclusie: Het is een goede, vrij objectieve, documentaire over de evangelische christenen in de VS, waarbij de nadruk ligt op hoe men de kinderen opvoed. Zeker het bekijken waard als u geïnteresseerd bent in de VS. Cijfer: 8,5

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Recensie Jesus Camp

  1. Uh…. Ik heb zo het vermoeden dat deze documentaire enigszins over the top is… Tenminste, ik ben zelf in de VS geweest en in de (evangelische) kerken daar bespeur je weinig van dat type ‘extremisme’… Reviews van Amazon.com lijken mij niet echt een validatie voor het gegeven dat elke evangelische christen in Amerika zo denkt.
    Maar goed, Amerika is groot en in een groot land met veel mensen heb je dus ook ‘meer’ ‘excessen’. Want – nuja, je ziet zelf denk ik ook wel dat het niet altijd even ‘christelijk’ is – dat Jesus Camp is redelijk extreem… En sowiso – de ene evangelische persoon is de andere niet – je hebt daarin ook weer zóveel stromingen (net zoals bij ons de gereformeerde kerken) dus om daarin nu een lijn te trekken… Tja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *