Review: Wacom Cintiq 21UX

Aureon ontving van Wacom het schermtablet Cintiq 21ux om te testen.  Daarbij heb ik naar twee onderdelen gekeken: Hoe goed is het scherm en is het bruikbaar voor architecten?

De Cintiq is een 21 inch scherm waarmee je met behulp van een pen direct op het beeldscherm kunt tekenen. Doordat het scherm een brede rand heeft is het bijna groter als mijn 24 inch scherm. Door de ingebouwde techniek is het ook behoorlijk zwaar geworden: zo’n 10 kilo. Een scherm om op één werkplek neer te zetten en niet meer te verhuizen.

Als de doos eenmaal uitgepakt is heb je het scherm snel geïnstalleerd. Binnen vijf minuten kun je gaan tekenen. De pen werkt als muis, ook wanneer de benodigde drivers nog niet geïnstalleerd zijn.

Als de pen eenmaal gekalibreerd is werkt hij verassend precies. Naar gelang welk programma je gebruikt wordt er rekening gehouden met de druk die je uitoefent en de hellingshoek van de pen. Dit is zo ontworpen om het tekenen zo natuurgetrouw over te laten komen.

Specificaties:

 • Afmetingen:  561 mm x 421 mm x 61 mm.
 • 21,3″ scherm met een resolutie van 1600×1200 pixels.
 • De kijkhoek is in alle richtingen 85 graden. In de praktijk betekent dat er bijna geen verkleuring waar te nemen is als je beweegt.
 • De kleuren die het scherm weergeeft zijn voller en helderder als veel andere tft schermen.
 • Het scherm kan verticaal van 10 tot 60 graden gedraaid worden. Om zijn eigen as 180 graden.
 • 4 sneltoetsen aan beide zijden van het scherm (die je zelf kunt instellen).
 • De aansluitingen die nodig zijn voor het scherm: stroom, USB en DVI of VGA.

Praktisch

De tekentechniek mag dan goed werken, erg handig is zo’n groot scherm niet. Doordat je zo dicht op het scherm zit lijken de pixels t.o.v. andere lcd schermen behoorlijk groot. Dat is jammer, want daardoor lijkt het alsof het beeld ‘waziger’ is.

De bijgeleverde standaard is heel slim ontworpen: hij kan een behoorlijk gewicht dragen en maakt een grote bewegingsvrijheid mogelijk. Aan de achterkant van de standaard bevinden zich wieltjes zodat je het scherm makkelijk een stukje naar achteren kunt rollen.

De Cintiq is een tekenscherm. Voor andere doeleinden is het veel minder geschikt als een normale monitor. Wil je ermee gaan internetten, dan is dat lastig. Doordat het scherm zo dicht bij je staat moet je het eerst naar achteren rollen en vervolgens nog een plekje zien te vinden voor je toetsenbord. Goed geschikt om mee te tekenen, maar snel even iets anders er tussendoor doen is niet handig.

Praktisch voorbeeld met Photoshop: Ik maak veel gebruik van sneltoetsen in dat programma. Als je aan het tekenen bent staat het scherm bijna tegen je borstkas aan zodat er geen toetsenbord meer tussen past. De tijdwinst die je zou behalen met het direct op het scherm werken wordt hierdoor nihil.

Voor architecten?

Ik was benieuwd of zo’n tekenscherm ook bruikbaar zou zijn op een architectenbureau en heb het dus een dag meegenomen naar het architectenbureau waar ik werk. Daar heb ik een architect er een dag mee laten werken. De techniek van het tekenen met de hand op het scherm bevalt iedereen die ermee in aanraking komt prima. Het is een leuk gevoel om echt op een scherm te kunnen schrijven. Toch werd na een dag testen wel duidelijk dat een Wacom Cintiq op een architectenbureau niet echt bruikbaar is.

Als men normaliter een schets digitaal wil hebben wordt deze ingescand. Een tekening direct op het scherm maken betekend bijna geen tijdwinst omdat de scanners tegenwoordig ook heel snel zijn. Ook om bovengenoemde praktische redenen is de Cintiq 21UX niet aan te raden op een architectenbureau.

Conclusie

De meerwaarde van het direct tekenen op het scherm zal alleen voor mensen die de hele dag tekenen een factor van verschil zijn. Maak je af en toe gebruik  van het digitale tekenen dan kan ik je beter een Wacom Bamboo aanraden. Daarmee is voor de gewone gebruiker even veel precisie mee te behalen als met de veel duurdere Cintiq

De adviesprijs van 2500 euro is in mijn ogen te hoog. Het mag dan een leuke techniek zijn, er kleven ook een aantal praktische nadelen aan het scherm. Voor 400 euro heb je een prima 24″ scherm en een Bamboo kost 70 euro. Hiermee ben je vijf maal zo goedkoop uit en mis je alleen het ‘direct op het scherm werken’ gevoel. Daar staat tegenover dat je dan wel het toetsenbord goed kunt gebruiken.

Kortom: alleen kopen als je echt de hele dag schildert of tekent, dat wil je niet via een tablet doen. Anders vrolijk links laten liggen.

De achterkant

De achterkant

De voorkant met de pen in zijn houder

De voorkant met de pen in zijn houder

Daar past geen toetsenbord meer tussen...

Daar past geen toetsenbord meer tussen...

Cover van een tijdschrift aan het ontwerpen in Photoshop

Cover van een tijdschrift aan het ontwerpen in Photoshop

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Review: Wacom Cintiq 21UX

 1. m schreef op :

  je zegt dat veel mensen de aanraking met het scherm fijn vinden,
  maar dat scanners sneller zijn, worden veel schetsen dan nog met de hand getekend?
  en waarom niet ipv een traditionele schets meteen op de cintiq schetsen?

 2. Een architect is niet de hele dag aan het schilderen. Voor de paar schetsen die hij digitaal nodig heeft is het niet nodig om zo’n scherm te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *