Rob Riemen – Nobility of spirit: a forgotten ideal

Een prachtig geschreven boek over het idee: adel van geest. Als we onze geest niet koesteren zal de cultuur verdwijnen.

Nobility of SpiritHet lichaam wordt tegenwoordig gecultiveerd, de geest is men vergeten. Terwijl toch onze geest juist zo belangrijk is, het onderscheid ons van de dieren. Rob Riemen bespreekt dit vergeten ideaal in drie essays.

1. The quest of Thomas Mann.

Riemen is een fan van Thomas Mann, dat blijkt uit veel van zijn geschreven werken. Vaak in zijn geschriften komen ergens de gedachten van deze schrijver om de hoek kijken. In dit essay verhaalt Riemen hoe Mann probeert om de Europese cultuur te behouden. Al voor de tweede Wereldoorlog ziet hij in dat het Nazi regime Europa haar vrijheid af zal nemen, en daarmee haar kunst en cultuur.

2. Untimely conversations on timely questions.

Plato leerde ons dat met conversaties een filosofisch standpunt heel duidelijk is over te brengen. Riemen gebruikt dit stijlmiddel ook, en met succes. Bij populaire boeken wordt nogal eens het woord ‘pageturner’ gebruikt om aan te geven dat een boek erg lekker wegleest. Bij dit serieuze boek is dit niet het geval, maar de auteur komt er wel dicht in de buurt.

3. Be brave

Het boek eindigt positief en hoopgevend met een essay over de veroordeling van Socrates en de dood van Leone Ginzburg, een Joods Italiaanse intellectueel. Deze personen zagen hun dood niet met angst tegemoet. Wees dapper. Strijd de goede strijd. ‘Thoughtful conversation is the best way to examine life and make it worth living’

Het boek laat me met een dubbel gevoel achter. Aan de ene kant is het allemaal waar, met leeft bij de dag en de klassiekers worden weinig gelezen. Maar is er iets veranderd sinds vroeger? Het is volgens mij altijd al een bepaalde groep in de samenleving geweest die de geest als belangrijkste onderdeel in ons aardse menselijke bestaan beschouwde. Het merendeel van de mensen denkt niet na over de vragen die in dit boek worden opgeworpen, en waarom zouden ze? Als ze maar brood en spelen hebben is dat toch genoeg?

Zelf vind ik mijn geest belangrijker als mijn lichaam, omdat ik denk dat mijn geest mijn lichaam zal overleven. Ik ben het dan ook eens met Riemen dat men edelheid van geest moet nastreven. De algehele toonzetting komt op mij over als pessimistisch, en dat waardeer ik. Stel dat de auteur een boek had geschreven wat alles opheerlijkt, dan had ik het ook met plezier gelezen, naast me neer gelegd, en er nooit meer aan hebben gedacht. Met deze toonzetting blijf je over het boek nadenken. Hierbij kan ik ook vermelden dat Kafka’s Het Proces, George Orwell’s 1984 en Huxley’s Brave New World me lang zullen bijblijven door het negatieve wereldbeeld wat erin wordt geschetst.

Concluderend vind ik het een zeer goed geschreven en onderhoudend boek. Wel vind ik als conservatieve christen de eindconclusie wat schraal. Een deugdzaam leven zou inderdaad iedereen moeten nastreven, maar wat hebben we eraan als het na dit leven allemaal voorbij is? Bovendien denk ik dat het voor mensen onmogelijk is om je eigen geest te perfectioneren, van nature luisteren we naar onze slechte geest. God moet je leven radicaal veranderen wil het leven zin krijgen.

Nobility of Spirit

Rob Riemen; Nobility of spirit: a forgotten ideal; Yale University Press; 156 pagina’s

Te koop voor 26,50 bij de boekhandel, en nu in de aanbieding op www.nexus-instituut.nl voor slechts 20 euro, twee voor 15 euro per stuk.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *