Romeinse genialiteit

Het is de laatste tijd rustig van mijn kant op deze weblog. Ik kreeg van een vaste lezer al de vraag wanneer ik weer eens ging schrijven. De stilte hier is recht evenredig te correleren met de drukte in mijn real life. Ik werk momenteel als visualisator bij de Jong Gortemaker Algra architecten in Rotterdam. Dat is bijzonder leuk en inspirerend werk, op een locatie vlak bij de Erasmusbrug waar menig bedrijf jaloers op zou zijn.

Gecombineerd met de Master Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst heb ik geen vrije tijd meer over. Niet dat ik dat erg vind; ik geniet met volle teugen van het leven in Rotterdam.

Op de academie ben ik dit half jaar een onderzoek aan het doen naar de Romeinse bouwkunst, en dan in het bijzonder naar het Colosseum. Middels verschillende gebouwtypologieën zoals een triomfboog, de basilica’s en de baden proberen we als onderzoeksteam de grammatica van de taal die Romeinse bouwkunst heet te ontdekken.

Onderdeel daarvan is het maken van een compleet 3D model van het gebouw, wat in veel gevallen niet meer bestaat. We kunnen ons dan alleen baseren op schimmige tekeningen die door één of andere 17e eeuwse schilder zijn gemaakt. Veel boeken lezen. Eindeloos nadenken over de verschillende mogelijkheden waarop het gebouwd zou kunnen zijn. Ik vind het fascinerend om te ontdekken hoe geavanceerd de Romeinen al waren in hun bouwtechniek.

Hieronder een paar impressies van mijn 3D model. Gemodelleerd en gerenderd met 3ds Max & mental ray.

Colosseum section

Colosseum section

Colosseum section

Colosseum axonometric

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

5 reacties op “Romeinse genialiteit

 1. Marcel schreef op :

  In een woord: “Bijzonder” in zijn eigen functie.. ook hoe je de afbeeldingen hebt gerenderd, Lijkt me een boeiend en mooi project.

  Groeten Marcel

 2. CC schreef op :

  geen vrije tijd meer… Jammer!

  Maar inderdaad, mooie plaatjes! 😀 Verder in het kader van je onderzoek nog wat interessants ontdekt?

 3. Erik schreef op :

  Je bent er maar druk mee Frank! Wel mooi om te horen dat je werk je zo enorm boeit en enthousiasmeert.

 4. Ahmed schreef op :

  Ik volg al een tijdje jouw artikelen via deze site. Het is altijd de moeite waard om op te wachten. (tip\verzoek\feedback: zou er een soort functie in je site ingebouwd kunnen worden, dat lezers worden genotificeerd wanneer je er iets op zet? Zou handig zijn)

  Zelf doe ik de Academie in Groningen, dus alle begrip wat drukte betreft. (ben wel jaloers op jullie opdrachten)

  • Bedankt voor alle reacties!

   @ Ahmed: Via RSS of email kun je op de hoogte worden gehouden. In de zijbalk hiernaast vind je een link voor email abonneren. RSS kan via de knop daar iets boven.

   Ik ben heel tevreden over de opdrachten die wij krijgen, maar we mogen dan ook ieder half jaar uit een stuk of 8 verschillende kiezen (8 ateliers die tegelijkertijd lopen). Ik kies natuurlijk niet iets wat me niet aanspreekt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *