Voordelen 3D tekenen

3d ontwerp lijkt de toekomst te zijn in de bouw. Voor architectonische visualisatie wordt er al veelvuldig gebruik van gemaakt. Tijdens de ontwerpfase komen de mogelijkheden die 3d digitaal ontwerp biedt goed van te pas; in drie dimensies zijn de voor- en nadelen van een ontwerp veel sneller duidelijk.

Als voordelen van 3D over 2D zou je kunnen denken aan de volgende punten:

 1. Door ruimtelijk inzicht is een 3D gebouwmodel vele malen sneller duidelijk als een 2D tekening. Klanten en opdrachtgevers zullen een gebouw sneller ‘snappen’ en de architect kan zijn plan beter verkopen.
 2. De onderlinge communicatie over een gebouwmodel wordt verbeterd. Een 3D model is op één manier te interpreteren. 2D tekeningen kunnen verkeerd ‘gelezen’ worden.

 1. Ontwerpbeslissingen kunnen met een 3D model sneller worden gemaakt dan met een 2D model. De ruimtelijke werking van een gebouw is veel sneller duidelijk.
 2. Faalkosten. Met 3D worden fouten voorkomen die met 2D wel gemaakt zouden kunnen zijn, bijvoorbeeld bij aansluitingen van verschillende elementen. Hierdoor worden in de uitvoering kosten bespaard.
 3. Leveranciers. Als producenten van bouwmateriaal met 3D gegevens werken zorgt het aanleveren van 3D gegevens ervoor dat zij het product exact zo zullen maken zoals de architect het bedoeld heeft. Ook worden conversie kosten van 2D tekening naar 3D model bij de producent geminimaliseerd, waardoor het eindproduct goedkoper kan worden.
 4. 3D printen. Als in de nabije toekomst 3D printen betaalbaar wordt kan het 3D model geprint worden. Het tijdrovende maquette maken is dan bijna niet meer nodig.
 5. Elke wijziging die wordt gemaakt in het 3D model wordt direct verwerkt in alle 2D tekeningen. Dit levert een enorme tijdsbesparing op. Elementen hoeven niet op elke tekening opnieuw te worden getekend.

Ondanks de vele voordelen die 3D biedt zullen er nog steeds 2D tekeningen moeten worden geproduceerd die de aannemer kan gebruiken; van 3D tekeningen kan niet gemeten worden. 3D ontwerp zal dan ook nooit zo’n hoge vlucht nemen als CAD dat deed ten opzichte van traditioneel tekenen met de tekentafel. Wel is er in verscheidene fases in het bouwproces een belangrijke rol weggelegd voor 3D tekeningen.

Ontwerp en visualisatie

Voor de visualisatie sector is er al voldoende software beschikbaar die fotorealistische afbeeldingen kan produceren. Denk hierbij aan software als Sketchup, Maya, Cinema4D en 3ds Max. Omdat deze software al volledig doorontwikkeld is en alle mogelijke vormen ermee te modelleren zijn levert het gebruik van 3D software voor visualisatie geen problemen op. Wat er nog kan verbeterd kan worden aan deze visualisatie software:

 1. Het gebruiksgemak kan verhoogd worden. Sketchup is een grote stap in de richting van toegankelijke software die door iedereen gebruikt kan worden.
 2. De modelleermogelijkheden worden verder uitgebreid waardoor ingewikkelde vormen sneller gemaakt kunnen worden.
 3. De berekening van het licht kan nog natuurgetrouwer worden nagebootst waardoor afbeeldingen van een gebouw fotorealistisch worden.

Definitief ontwerp en detaillering

Naarmate architecten verder vorderen in het ontwerp van een gebouw wordt er minder gebruik gemaakt van 3D software. Het gebouw wordt naar het einde van het ontwerpproces gedetailleerder. Op een gegeven moment wordt een gebouw zo ingewikkeld door de vele functies die erin verenigd zijn dat het niet meer met een 3D model weer te geven is; de ontwerper verliest het overzicht. Ook kunnen de huidige computers zulke gedetailleerde (lees: zware) 3D modellen nog niet aan.

Revit en ArchiCAD zijn softwarepakketten die bedoeld zijn om 3D bouwtechnisch te tekenen. Deze programma’s zijn ook prima in staat om tijdens de ontwerpfase gebruikt te worden. Zo wordt er naar het ideaal van het werken in één pakket in alle fases toegewerkt. In de definitief  ontwerp en detailleringsfase wordt er nog weinig gebruik gemaakt van 3D software. Wat er moet verbeteren voordat dit wel zal gebeuren:

 1. Een slimme manier van weergeven (bijvoorbeeld met lagen) zodat de ontwerper het overzicht in een 3D model niet verliest.
 2. Een goede manier om 2D tekeningen uit een 3D ontwerp te halen. Huidige software slaagt hier nog niet in.
 3. Een Nederlandse 3D bibliotheek met duizenden architectonische elementen, net zoals dit bestaat voor de 2D software. Dit versnelt het tekenproces aanzienlijk.

Lees ook mijn andere artikelen over 3D ontwerpen.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Voordelen 3D tekenen

 1. Anne schreef op :

  even wat aanvullingen op de verbeterpunten:
  punt 1 en 2:
  slimme manieren van weergeven, met bijvoorbeeld lagen, stories/verdiepingen maar ook vele andere instellingen (ontwerp weergave, renovatie) zijn zaken die al jaar en dag kunnen (>10 jaar ervaring) in ArchiCAD.

  punt 3: ook een Nederlands bibliotheek wordt door mijn leverancier Kubus al zolang ik er mee werk geleverd.

  Algemeen: wij werken er van ontwerp tot en met uitvoering in een 3D model. Details worden wel in 2D opgewerkt, omdat dit veel efficiënter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *