Wat is architectuur?

Architectuur is de kunst van het bouwen. Dat is een definitie waar iedereen het over eens zal zijn. Toch is architectuur veel meer dan dat alleen, zoals bijvoorbeeld de manier waarop jij een ruimte beleeft.

Als weblogger die over architectuur schrijft ontkom je er niet aan deze vraag een keer te beantwoorden. Hier geef ik mijn visie op het fenomeen architectuur. Als jij iets toe te voegen hebt dan hoor ik dat graag.

Dat is architectuur

Architectuur is het vormen van ruimtes. Als er minstens twee muren zijn, dan heb je een ruimte. Aan de architect de taak om deze ruimte zo vorm te geven dat de mens zich er prettig in voelt. Factoren die bepalen of een ruimte wel of niet geslaagd is zijn bijvoorbeeld: akoestiek, afmetingen, lichtinval, kleur, temperatuur en luchtvochtigheid.

Volgens Vitruvius is architectuur gebaseerd op drie principes, namelijk schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Architectuur heeft ook te maken met allerlei externe factoren, zoals de cultuur waarin gebouwd wordt, het klimaat, de beschikbaarheid van materialen en het geld wat de mensen er voor over hebben. Architectuur maken is het ontwerpen van een bouwwerk en daarbij rekening houden met zeer veel factoren.

De architect

Het beroep van architect is uniek in de wereld omdat zijn werk zowel het technische als het kunstzinnige vlak van de werkelijkheid bestrijkt. Een architect moet een gebouw ontwerpen wat de mensen mooi vinden en technisch haalbaar is.

Iedereen heeft een mening over architectuur, maar er zijn maar weinig mensen die er verstand van hebben. Omdat de architect met zoveel verschillende factoren rekening moet houden duurt het vaak jaren voordat architecten het vak onder goed de knie krijgen. Onder de 40 tel je eigenlijk nog niet mee. Doordat de meesten pas later in hun loopbaan succesvol worden, stoppen ze meestal ook niet bij hun 65e levensjaar met werken.

Wat doet een architect?

Een architect ontwerpt een gebouw en ‘bedrijft’ daarmee architectuur. Een paar eeuwen terug werd de architect ook wel de bouwmeester genoemd. Hij ontwierp, berekende en voerde uit. Alle mensen werden door hem aangestuurd. Omdat gebouwen tegenwoordig erg ingewikkeld zijn, zijn er veel specialismen ontstaan. Al deze partijen nemen in meer of mindere mate deel aan het bouwproces. In veel gevallen worden deze nog steeds aangestuurd door de architect, dat heet dan ‘directievoering’. Is het plan dermate groot dat de architect het zelf niet kan aansturen, dan wordt er een bouwmanager aangesteld.

De architect kan een mooi gebouw mooi ontwerpen, maar het project staat of valt bij een goede uitvoering. De aannemer heeft daarom een behoorlijke vinger in de pap en veelal is die erop gehaaid om het gebouw zo goedkoop mogelijk te kunnen maken. Hoe beter hij daar in slaagt, hoe groter zijn winst is. Ook in de bouw draait alles om geld.

Ook dat is architectuur

Wat is architectuur volgens jou?

Foto door tochis op Flickr.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie opinie.

het op Twitter
Deel op Facebook

19 reacties op “Wat is architectuur?

 1. jadallah schreef op :

  er kan wat meer over architectuur worden geschreven

  • kevin schreef op :

   wat is een architect?

   • lila schreef op :

    iemand die gebouwen huizen of zwembaden ontwerpt

  • lila schreef op :

   ja je hebt gelijk! :]

   • henk schreef op :

    helemaal domme kut

 2. Didi schreef op :

  Ik houd een werkstuk over Architectuur, maar er staat echt veel te weinig in! Er kan ook nog in;
  – Wat bepaalt het uiterlijk van het architectuur?
  – Wat valt er allemaal onder architectuur?
  – Omschrijving van architectuur.

  Door deze punten zal geheel het stukje compleet worden,.
  Succes! 😉

 3. René schreef op :

  je kan er over discussiëren, maar met 1 muur is het mogelijk om ook een ruimte te maken

 4. Eva schreef op :

  ik doe mijn werkstuk over architectuur : ) cool

 5. Cédric schreef op :

  Ik vind deze site heel erg handig ik kon geen enkele goede informatie vinden over architectuur. Nu kan ik eindelijk verder met mijn spreekbeurt. Fijn is deze website. Groeten Cédric!

 6. Milana schreef op :

  Toffe uitleg, maar ik vind dat er wel iets ontbreekt: het milieu.
  ‘Architecture is environment’, dat is iets heel belangrijks waar nu, denk ik toch, meer aandacht aan wordt besteed. Een goed voorbeeld hiervan is het Japans architectenbureau Sanaa. Echt de moeite waard om het eens op te zoeken! 🙂
  Ik vind dat architectuur moet voortvloeien uit de omgeving en eigenlijk ook een weerspiegeling moet zijn van de omgeving. Het moet de natuur mooier maken zonder het te beschadigen.

 7. henk de jonge schreef op :

  beetje weinig informatie voor een sector werkstuk

  • Yantok schreef op :

   als het voelt als “ik moet nog even iets twitteren”, dan gaat het ianerddad niet werken. Het is voor mij meestal even iets in de ether slingeren en dan weer lekker verder

 8. Nathan schreef op :

  ik vond het toch wel weinig info maar als een van jullie nog een site weet met info.
  die kan ik wel gebruiken

 9. M.h. schreef op :

  Ik vind het goede info, alleen een beetje weinig

 10. levi schreef op :

  er kunnen ook bekende architecten in

 11. Johan Heirman schreef op :

  Als landschapsecoloog valt het mij op dat tuin- en landschapsarchitecten vooral belang hechten aan vorm boven inhoud. Dit merk je bijvoorbeeld aan de voorkeur voor strak afgelijnde, homogene vlakken. Zo zie je dat de meeste tuinen en parken louter architectonisch gedacht zijn als een voortzetting van een gebouw. In de natuur zijn juist de vage overgangen en de ‘onkruiden’ in het gazon interessant, want rijk aan inhoud. Landschapsarchitectuur die geen rekening houdt met ecologie – helaas nog altijd de dominante norm – levert lege landschappen op.

 12. piet schreef op :

  hallo ik ben een kind en ik heb mijn werkstuk over architectuur!!! ik vind telkens bruikbaare informatie voor mijn werkstuk over architectuur bedankt

  • cas schreef op :

   ik ook!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *